Επίταξη ιατρών ΦΕΚ: Ξεκίνησε η επίταξη ιδιωτών ιατρών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία με τη δημοσίευση του ΦΕΚ


Η προθεσμία για εθελοντική συνδρομή στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρήλθε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, ενώ δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Καθώς δεν καλύφθηκαν τα οργανικά κενά του ΕΣΥ, δημοσιεύθηκε σήμερα το ΦΕΚ που εξουσιοδοτεί τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, να προχωρήσουν με την επίταξη των υπηρεσιών των ιατρών. Είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας από τους Ιατρικούς Συλλόγους σε ολόκληρη την χώρα να αποσταλούν οι λίστες με τους ιδιώτες ιατρούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ενδεικτικά, υπάρχουν άμεσες ανάγκες για 100 πνευμονολόγους και παθολόγους. Δυστυχώς, το άθροισμα των εθελοντών ιατρών ήταν πολύ μικρότερο.

Η επίταξη θα ξεκινήσει στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα με την εξάπλωση του κορωνοϊού και συγκεκριμένα στις περιοχές:

  • Μακεδονία (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική)
  • Θράκη
  • Θεσσαλία

 

Η υγειονομική κρίση στην οποία περιέρχεται η χώρα είναι τεράστια, με τα κενά να πολλαπλασιάζονται και την παράλληλη εξουθένωση των ιατρών που βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στις επάλξεις να γίνεται ολοένα περισσότερο αισθητή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να προχωρήσει τελικώς η επίταξη, αν και τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν ελπίδες ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν. Ωστόσο, το σημερινό ΦΕΚ ήταν τελικώς αναπόφευκτο. Η διάρκεια για την οποία θα ισχύσει η επίταξη έχει οριστεί στον ένα μήνα, χρονικό σημείο μετά το οποίο πρόκειται να επανεξεταστούν οι ανάγκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πιο αναλυτικά, το ΦΕΚ αναφέρει πως οι ειδικότητες που κρίνονται απαραίτητες για την εξάπλωση της Covid θα επιταχθούν σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε νοσοκομειακής δομής: “Εξουσιοδοτούμε τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ