Κορονοϊός – Τζανάκης: Προσοχή στην μετάλλαξη «Δέλτα» – Άκρως επιθετική, πολλαπλασιάζεται γρήγορα

Ο κ. Τζανάκης, εφιστά την προσοχή αναφορικά με την μετάλλαξη «Δέλτα» καθώς όπως υπογραμμίζει είναι άκρως επιθετική

Για το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σφυροκοπά την χώρα καθώς και για την μετάλλαξη «Δέλτα» και τις επιπτώσεις της στα παιδιά, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αναφορικά με την διασωλήνωση παιδιών που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής ανέφερε ότι τα μικρά παιδιά αναρρώνουν από τον κορονοϊό πολύ πιο εύκολα, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να νοσήσουν και βαριά.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ3 υπογράμμισε ότι η εξωνοσοκομειακή διαχείριση του ασθενούς με COVID-19, με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου), εξαρτάται από την παρουσία παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσο.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση εξωνοσοκομειακού ασθενούς, με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου) που δεν έχει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Ο ασθενής παρακολουθεί τη θερμοκρασία του και τον κορεσμό οξυγόνου με οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ προτείνεται καλή ενυδάτωση και λήψη αντιπυρετικών, μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.

Στην περίπτωση εξωνοσοκομειακού ασθενούς, με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου),που έχει παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής παρακολουθεί, ωστόσο, τη θερμοκρασία του και τον κορεσμό οξυγόνου με οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Προτείνεται καλή ενυδάτωση, λήψη αντιπυρετικών και κλινοστατισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Και σε αυτή την περίπτωση, αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.

Ο κ. Τζανάκης κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται από όλους μας μεγάλη προσοχή, καθώς η μετάλλαξη Δ είναι άκρως επιθετική, λόγω του ότι πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here