Ζέστη καρδειαγγειακά νοσήματα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδειακών επεισοδίων


Συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση των ακραίων θερμοκρασιών. Αυτή η υπερβολική ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων, ειδικά για ενήλικες με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις. Φαινόμενα ακραίας ζέστης, όπως οι καύσωνες, προβλέπεται να αυξηθούν σε συχνότητα, σοβαρότητα και διάρκεια. Η υπερβολική ζέστη ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Ως παραδείγματα, αναφέρονται 70.000 θάνατοι που αποδίδονται στον ευρωπαϊκό καύσωνα το 2003 και 55.000 θάνατοι που αποδίδονται στον ρωσικό καύσωνα του 2010.

Τι επηρεάζει την πιθανότητα νοσηλείας από τη ζέστη;

Παράγοντες κινδύνου για νοσηλεία που σχετίζεται με τη ζέστη περιλαμβάνουν την ηλικία, τις χρόνιες ασθένειες, την κοινωνική απομόνωση, ορισμένα φάρμακα και την έλλειψη πρόσβασης σε κλιματισμό. Μεταξύ των χρόνιων ασθενειών, τα καρδιαγγειακά νοσήματα συχνά προσδιορίζονται ως παράγοντας κινδύνου για νοσηλεία και θάνατο λόγω ζέστης. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως και ότι ο αριθμός των ημερών ακραίας ζέστης θα αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες χερσαίες περιοχές. Αν και δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως τους λόγους, τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών.

Οι συγγραφείς διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση επιδημιολογικών μελετών που βασίζονται σε στοιχεία και σημείωσαν μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής ζέστης και του μεγαλύτερου κινδύνου δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων. Επιπλέον, εξέτασαν συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που εξέτασαν την επίδραση της υπερβολικής ζέστης στα δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα και αναφέρουν ότι οι καύσωνες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Αν και οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα έχουν εξηγηθεί στο πλαίσιο της θερμοπληξίας, πολλά συμβάντα συμβαίνουν χωρίς θερμοπληξία και οι μηχανισμοί αυτών των γεγονότων απουσία θερμοπληξίας παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό η έκθεση στη θερμότητα να αυξάνει τις ανάγκες του μυοκαρδίου σε οξυγόνο.

Λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι προληπτικές στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά τη διάρκεια συμβάντων ακραίας ζέστης θα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της έκτασης της υπερθερμίας και της αφυδάτωσης. Στον Καναδά, τα συστήματα προειδοποίησης για τη θερμότητα λειτουργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για επερχόμενα γεγονότα θερμότητας και προτείνοντας στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση πιθανών επιπλοκών λόγω ζέστης. Για παράδειγμα, οι προειδοποιήσεις θερμότητας εκδίδονται 18-24 ώρες πριν από ένα συμβάν θερμότητας στο Οντάριο και το Κεμπέκ, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα παραμείνει πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον δύο ημέρες. Οι δημόσιες συμβουλές περιλαμβάνουν τον εντοπισμό των σημείων του θερμικού στρες, τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι πίνουν επαρκείς ποσότητες κρύου υγρού ή αναζητούν ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν καλύτερα:

  • οι λόγοι για τους οποίους η υπερβολική ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών καρδιαγγειακών εκβάσεων
  • η επίδραση της καρδιαγγειακής φαρμακευτικής αγωγής στις φυσιολογικές αποκρίσεις του ανθρώπινου σώματος κατά την έκθεση στη θερμότητα
  • οι βέλτιστες στρατηγικές ψύξης που μπορούν να συστηθούν σε άτομα με καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια καύσωνα
  • ασφαλή περιβαλλοντικά όρια για την υπαίθρια άσκηση σε άτομα με καρδιοπάθεια

Οι επαγγελματίες καρδιαγγειακής υγείας πρέπει να γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής ζέστης στην καρδιαγγειακή υγεία. Η καλύτερη επίγνωση και κατανόηση των καρδιαγγειακών συνεπειών της υπερβολικής ζέστης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και τον μετριασμό ανεπιθύμητων συμβάντων, θα μας βοηθήσει όλους να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο και τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών που εκτίθενται σε ένα ολοένα και πιο ζεστό κλίμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ