Ανοσοποιητικό Σύστημα: Σημάδια που εκπέμπουν SOS για την εξασθένησή του


Ανοσοποιητικό Σύστημα: Τι συμβαίνει όταν αυτό το πολύτιμο σύστημα, το ανοσοποιητικό, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες συναγερμού; Κάθε φορά που ξένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισβάλλουν στο σώμα μας, ένα ολόκληρο σύστημα άμυνας ενεργοποιείται για να τους αδρανοποιήσει και να τους απομακρύνει, προστατεύοντάς μας. Στη συνέχεια, ο οργανισμός επιστρέφει σε μια υγιή ισορροπία.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το πολύτιμο σύστημα, το ανοσοποιητικό, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες συναγερμού; Δυστυχώς, οι ιοί ή τα βακτήρια μας καταβάλλουν και εκεί χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια για να το αντιμετωπίσουμε. Όμως, εδώ δεν έχουμε σκοπό να εστιάσουμε στο τι συμβαίνει αφού προσβληθούμε από κάποιον ιό, αλλά στο πώς να αντιληφθούμε ότι έχουμε αποδυναμωμένες άμυνες και να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις.

Ποια σημάδια μας δείχνουν ότι έχουμε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

  1. Τα συμπτώματα των λοιμώξεων επανέρχονται συχνά

Συνήθως αρρωσταίνουμε 2-3 φορές τον χρόνο και τα συμπτώματα διαρκούν μέχρι και 1 εβδομάδα. Αλλά αν σας παίρνει περισσότερο χρόνο η ανάρρωση ή συχνά ξαναεμφανίζεται μια ασθένεια ή ένα κρυολόγημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μάλλον δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

  1. Τα τραύματα και οι γρατζουνιές αργούν να επουλωθούν

Στα τραύματα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα πώς ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ουσιαστικά πώς το ίδιο μας το σώμα αυτοθεραπεύεται. Η επιδερμίδα μας, λοιπόν, αποτελεί το παράθυρο από το οποίο μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος – άρα και ποια είναι η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας.

  1. Αυξομειώσεις του βάρους μας

Κάποια από τα βασικά «εργαλεία» του ανοσοποιητικού μας βρίσκονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Εκεί εξασφαλίζεται η διαρκής ισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά βακτήρια. Όταν όμως το ανοσοποιητικό μας είναι εξασθενημένο, τα κακά βακτήρια κυριαρχούν και δημιουργούν δυσκολίες που σχετίζονται με το ήπαρ και το έντερο. Ο οργανισμός δεν απορροφά και δεν δαπανά σωστά την ενέργεια από τις τροφές και έτσι εμφανίζονται προβλήματα βάρους.

  1. Έντονη αίσθηση κόπωσης χωρίς εξήγηση

Αν κοιμάστε επαρκώς, αλλά και πάλι όταν ξυπνάτε, νιώθετε συνεχώς σωματικά εξαντλημένοι, τότε ίσως χρειάζεται να προσέξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η μελατονίνη, η ορμόνη που εκκρίνεται όταν νυχτώνει ώστε να νυστάξουμε είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάνει συγκεκριμένα ανοσoκύτταρα να απελευθερώνουν κυτοκίνες, που με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα να καταπολεμούν μολύνσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ