Τουρκία: «Ράπισμα» για τον Ερντογάν η νέα δημοσκόπηση – Πρώτο κόμμα το CHP

Η νέα δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει σημαντικές απώλειες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για το κόμμα του.

Η νέα δημοσκόπηση της Avrasya φέρνει άσχημα νέα για τον «Σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ξεπέρασε το κυβερνών ΑΚΡ για πρώτη φορά, και χωρίς την κατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Kemal Özkiraz, πρόεδρος της Avrasya Research Company.

Προβάδισμα του CHP στην πρόθεση ψήφου

Στη νέα δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε 2.460 άτομα σε 26 πόλεις, το 62,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βιώνουν μια σοβαρή οικονομική κρίση, ενώ το 64,3%, ζητά πρόωρες εκλογές.

toyrkia-prothesi-psifoy.jpg
Πρώτο κόμμα το CHPAvrasya

Στην ερώτηση, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ποιο από τα κόμματα θα ψηφίζατε, την πρωτιά και μάλιστα χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων έχει CHP με 25,6% και ακολουθεί το κυβερνών ΑKP με 24,2%. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων, το CHP έχει 30.1% και το AKP 28,4.

Για την οικονομική κρίση

Το 64% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα το 77,1% χρεώνει στον Ερντογάν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.

Ειδικότερα στην ερώτηση ποιος φταίει για την κατάσταση της οικονομίας, οι απαντήσεις είναι οι εξής:

  • Ταγίπ Ερντογάν: 77,1
  • AKP: 70.2
  • Λαϊκή Συμμαχία: 67.2
  • Ντεβλέτ Μπαχτσελί: 65,8
  • Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης – ΜΗΡ: 63,1
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 24.2
  • CHP: 20.1
  • Συμμαχία του Έθνους: 15.1
  • Μεράλ Ακσενέρ: 14
  • Καλό Κόμμα – IYI Party: 11
oikonomik-krisi.jpg
To 77,1% χρεώνει στον Ερντογάν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας. Avrasya

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ερντογάν

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι οι ηγέτες βρίσκονται σε ανώτερη θέση σε σύγκριση με τον Ερντογάν όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασης.

Εδικότερα στην ερώτηση ποιος μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα ή χειρότερα από τον Ερντογάν οι απαντήσεις είναι οι εξής:

ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑΤΑΝ
Καλύτερα: 65.1
Χειρότερα: 34.1
ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ
Καλύτερα: 63,5
Χειρότερα: 36,5

ΜΕΡΑΛ ΑΚΣΕΝΕΡ
Καλύτερα: 62.7
Χειρότερα: 37.3

ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Καλύτερα: 58,9
Χειρότερα: 41.1

Στην ερώτηση δε, «τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στην οικονομία εάν το ΑΚΡ και ο Ερντογάν χάσουν στις εκλογές και αντ’ αυτού εκλεγεί κόμμα και πρόεδρος της αντιπολίτευσης», το 54% λέει ότι θα βελτιωθεί, το 26,8% ότι θα χειροτερεύσει και το 12,1% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα αλλάξει.
Δεν ξέρω: 7.1

Απώλειες και στην παράσταση νίκης

Άλλο ένα στοιχείο της έρευνας είναι ότι τόσο εκείνοι που λένε ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει σε πιθανές προεδρικές εκλογές όσο και εκείνοι που λένε ότι θα ψηφίσουν τον Ερντογάν συνεχίζουν να μειώνονται.

Και τα 4 ονόματα που ζητήθηκαν από την έρευνα έναντι του Ερντογάν αύξησαν τις ψήφους τους. Μάλιστα ο Κεμάλ Κιλντισάρογλου αύξησε κατά 3 μονάδες τα ποσοστά του μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ