Χωρισμός πόνος: Οι άνδρες βιώνουν μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο όταν χωρίζουν

Μια νέα μελέτη για την υποστήριξη διαδικτυακών σχέσεων διαπιστώνει ότι οι άνδρες τείνουν να βιώνουν συναισθηματικό πόνο περισσότερο από τις γυναίκες όταν η σχέση τους τελειώνει. Μια διεθνής ομάδα ψυχολόγων με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ διεξήγαγε την πρώτη ανάλυση «μεγάλων δεδομένων» για προβλήματα σχέσεων. Η μελέτη ξεκίνησε ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός χάρτη με τα πιο κοινά προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζουν άτομα εκτός κλινικών και συμβουλευτικών πλαισίων.

«Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για τα προβλήματα σχέσεων προέρχονται από μελέτες ατόμων σε θεραπεία ζευγαριών, η οποία περιλαμβάνει ένα μάλλον συγκεκριμένο υποσύνολο ανθρώπων — άτομα που έχουν τον χρόνο, τα χρήματα και το κίνητρο να δουλέψουν για τα προβλήματα της σχέσης τους». Αυτό δήλωσε η Charlotte Entwistle, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Θέλαμε να καταλάβουμε όχι μόνο ποια προβλήματα σχέσεων αντιμετωπίζει πιο συχνά το ευρύ κοινό, αλλά και ποιος αντιμετωπίζει ποια προβλήματα περισσότερο».

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ομάδα ανέλυσε τα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά περισσότερων από 184.000 ατόμων που δημοσίευσαν τα προβλήματα της σχέσης τους σε ένα ανώνυμο διαδικτυακό φόρουμ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν στατιστικά τα πιο κοινά θέματα που εμφανίστηκαν σε κάθε ανάρτηση, δημιουργώντας έναν «χάρτη» με τα πιο κοινά προβλήματα σχέσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα προβλήματα επικοινωνίας ήταν το #1 πιο συχνό πρόβλημα που αναφέρθηκε, με σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους να παρατηρούν δυσκολία να συζητήσουν προβλήματα και 1 στους 8 να αναφέρουν ζητήματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις τους. Από τα δεδομένα προέκυψαν και προηγουμένως απροσδόκητα μοτίβα, συμπεριλαμβανομένων των βασικών διαφορών μεταξύ των φύλων.

«Καθώς διεξάγαμε τη μελέτη, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία να τεθούν σε δοκιμασία πολλές κοινές ιδέες σχετικά με τις διαφορές των φύλων στις σχέσεις», δήλωσε ο Δρ Ράιαν Μπόιντ, ο επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Για παράδειγμα, οι άντρες επενδύουν πραγματικά λιγότερο συναισθηματικά σε σχέσεις από τις γυναίκες ή μήπως οι άντρες απλώς στιγματίζονται επειδή μοιράζονται τα συναισθήματά τους;» Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι το πιο κοινό θέμα που αναφέρουν οι άνθρωποι που μιλούσαν για τα προβλήματα της σχέσης τους αφορούσε τον συναισθηματικό πόνο που προκλήθηκε από τα προβλήματα και όχι τα ίδια τα προβλήματα. Το πιο κοινό θέμα περιελάμβανε λέξεις όπως:

  • λύπη
  • χωρισμός
  • κλάμα
  • ραγισμένη καρδιά

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους, τα ευρήματα της ομάδας έδειξαν ότι οι άνδρες συζητούν πολύ περισσότερο τη ραγισμένη καρδιά από τις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το στερεότυπο ότι οι άνδρες επενδύουν λιγότερο συναισθηματικά στις σχέσεις από τις γυναίκες μπορεί να μην είναι ακριβές. Ειδικά, το γεγονός ότι το θέμα της στενοχώριας συζητήθηκε πιο συχνά από τους άνδρες υπογραμμίζει πώς οι άνδρες επηρεάζονται τουλάχιστον τόσο συναισθηματικά από τα προβλήματα σχέσεων όσο και οι γυναίκες. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για τη σχέση από τις γυναίκες σε διαδικτυακές ρυθμίσεις.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here