Κορονοϊός: Τα Χριστούγεννα απειλούνται ξανά – Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη και φέρνουν αγωνία


Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο «εφιάλτης» των lockdown πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται έξαρση από το νέο κύμα της πανδημίας – Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα η οποία ανακοίνωσε την επιστροφή γενικού lockdown – Τα βήματά της φαίνεται να ακολουθεί και η Γερμανία – Στην Ολλανδία έχει ήδη σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο το μερικό lockdown

Με την ελπίδα να αναχαιτίσουν τον κοροναϊό όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, ειδικά για τους μη εμβολιασμένους αλλά και μικρότερης κλίμακας lockdown, προκειμένου να διασωθεί η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και να μπούμε επιτέλους «με το δεξί» – από πλευράς πανδημίας – στη νέα χρονιά.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πρώτο γενικό lockdown στην Ευρώπη ξεκινά τη Δευτέρα στην Αυστρία, με διάρκεια τουλάχιστον δέκα ημερών, και δυνατότητα επέκτασης για άλλες δέκα μέρες, όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα. Δεν θέλουμε ένα έκτο και έβδομο κύμα και δεν θέλουμε να έχουμε αυτή τη συζήτηση το επόμενο καλοκαίρι», ανέφερε ο Σάλενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τιρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

Ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μύκσταϊν δήλωσε την Παρασκευή ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του επερχόμενου εθνικού lockdown. Αλλά ο Σάλενμπεργκ είπε ότι ήταν δυνατό για τους γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από το σχολείο εάν το επιθυμούσαν.

Ο Μύκσταϊν προέτρεψε επίσης τη χρήση μάσκας FFP2 σε όλους τους κλειστούς χώρους και είπε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ζητήσουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι δυνατόν.

Η κίνηση έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Αυστρία έκανε το πρωτοφανές βήμα στην Ευρώπη, να επιβάλει μέτρα lockdown για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τον Μύκσταϊν, μόλις αρθεί το εθνικό lockdown, τα μέτρα lockdown θα παραμείνουν σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους Αυστριακούς.

Γερμανία

Το παράδειδμα ακολουθεί και η Γερμανία, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί σε κάθε τόνο πως έρχονται δύσκολα Χριστούγεννα. Πολλά γερμανικά νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Σπαν – προπαντός στη Βαυαρία, τη Σαξονία αλλά τη Θουριγγία.

Ήδη σήμερα, Παρασκευή, η Βαυαρία ανακοίνωσε πως προχωρά σε γενικό lockdown για τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, «εκ των πραγμάτων lockdown για τους μη εμβολιασμενους» και εκτεταμένους περιορισμούς σε όλο το κρατίδιο από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και για τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας μεταξύ άλλων όλες τις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας μπαρ και κλαμπ.

Στη Βαυαρία ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών έφτασε σήμερα στο 625,3, το υψηλότερο για όλη τη χώρα, ενώ ο δείκτης των εισαγωγών στο νοσοκομείο ξεπέρασε το όριο του 9 και βρίσκεται στο 9,15.

«Εμποδίζουμε, φρενάρουμε, ενισχύουμε», είναι το σύνθημα των ημερών, δήλωσε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και αιτιολόγησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και στο υπερβολικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Μερικό lockdown ισχύει ήδη από το περασμένο Σάββατο στην Ολλανδία, μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Εστιατόρια και καταστήματα κλείνουν νωρίτερα, ενώ απαγορεύεται η παρουσία θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ η χρήση μάσκας είναι ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στους χώρους εστίασης και αναψυχής μετά την περίοδο των τριών εβδομάδων μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους ασθενείς με Covid και στα πρόσωπα που παρουσιάζουν αρνητικό τεστ.

Γαλλία

Η Γαλλία βιώνει επίσης αύξηση στα ποσοστά μόλυνσης από την Covid-19, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown σε μη εμβολιασμένους λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο δεδομένης της στρατηγικής της χώρας για την Covid-19. Ωστόσο, ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, Ζαν Φρανσουά Ντελφεσί δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Aρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία.

Βέλγιο: Υποχρεωτική τηλεργασία

Κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και στο Βέλγιο η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πλέον από το σπίτι τους παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων.

Παράλληλα η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική και στα δεκάχρονα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να δηλώνει την Τετάρτη ότι ο μόνος λόγος που απετράπη ένα νέο καθολικό lockdown είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Το Βέλγιο επιβάλλει επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε χώρους, από τους οποίους αποκλείονται οι μη εμβολιασμένοι.

Βρετανία – Μπόρις Τζόνσον: «Κάντε το εμβόλιο για να μην έχουμε lockdown τα Χριστούγεννα»

Ένα «νέο κύμα» της πανδημίας εξαπλώνεται στην Ευρώπη αναγκάζοντας κυβερνήσεις να επαναφέρουν αυστηρά μέτρα σε ισχύ κι «η ιστορία δείχνει ότι δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Τζόνσον οκτώ εκατ. Βρετανοί ηλικίας άνω των 40 είναι πλέον επιλέξιμοι για την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επαναφοράς περιοριστικών μέτρων το χειμώνα και να μπορούν οι ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. «Αν θέλουμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την επιδημία εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αν θέλουmε να αποφύγουμε περιορισμούς στην καθημερινότητά μας θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν μόλις είναι επιλέξιμοι», τόνισε.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ για την πιθανότητα ενός νέου lockdown τα Χριστούγεννα ο Τζόνσον απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι στα τρέχοντα στοιχεία που να υπογραμμίζει την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα, αλλά προειδοποίησε ότι «είναι ξεκάθαρο πώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε». Και τόνισε ότι θα ήταν «η απόλυτη τραγωδία» αν πλήρως εμβολιασμένοι πεθάνουν από την Covid-19 επειδή αμέλησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι Βρετανοί ίσως χρειαστούν μελλοντικά πιστοποιητικό ότι έκαναν την τρίτη δόση για να θεωρούνται «πλήρως εμβολιασμένοι», μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει χάος στα ταξιδιωτικά σχέδια των συμπατριωτών του.

Τυχόν επαναφορά σε ισχύ περιοριστικών μέτρων θα εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους για τον Τζόνσον, που επέβαλε την τελευταία στιγμή lockdown τα περασμένα Χριστούγεννα. Ωστόσο, τα χθεσινά σχόλιά του δείχνουν μια αλλαγή στάσης ως προς το θέμα αυτό, καθώς μέχρι τον περασμένο μήνα επέμενε ότι δεν θα ισχύσουν μέτρα την περίοδο των γιορτών. Ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, που μετείχε στη συνέντευξη Τύπου του τζόνσον, είπε ότι ναι μεν η καμπύλη των κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία ήταν επίπεδη για κάποιες εβδομάδες, αλλά μεγάλα τμήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας δέχονται «πολύ σημαντική πίεση», κάτι που αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρο τον χειμώνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ