Κρίσεις άγχους πανικού: Tips αυτοφροντίδας για σωστή και ψύχραιμη αντιμετώπιση

Οι κρίσεις άγχους και πανικού, έχουν μια ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση στον πληθυσμό του κόσμου, καθώς οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μεγαλώνουν, ο εργασιακός ανταγωνισμός είναι στα ύψη και φυσικά η οικονομική κρίση και η κρίση των αρχών και αξιών είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Μελέτες δείχνουν, ότι αυτή η πάθηση, όπως και πολλές ακόμα, “χτυπούν” περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν και πολλοί άντρες που συχνά βιώνουν κρίσεις άγχους ή πανικού.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση άγχους;

  • Σωστές αναπνοές: Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να θυμηθούμε την ώρα που θα βιώσουμε μια κρίση άγχους, είναι να ελέγξουμε την αναπνοή μας. Συγκεντρώνοντας την ενέργεια μας στο να παίρνουμε σωστές ανάσες, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, λέμε ουσιαστικά στο μυαλό μας να κάνει μια παύση και να προσπαθήσει να μπει σιγά σιγά σε
    κατάσταση ηρεμίας.
  • Μην αντιστέκεστε: Πολλές φορές προσπαθούμε να αποτρέψουμε μία κρίση πανικού, προσπαθώντας να την αποφύγουμε. Αυτό όμως, μπορεί να οδηγήσει σε μία εντονότερη κατάσταση, με περισσότερο άγχος για εσάς, σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να την αποφύγετε. Αντίθετα, ίσως η καλύτερη μέθοδος είναι να αποδεχτείτε ότι θα συμβεί, έχοντας όμως στο μυαλό σας, ότι στην πραγματικότητα, δεν είναι ποτέ απειλητική για τη ζωή σας κι ας αισθάνεσθε εκείνη τη στιγμή ότι κινδυνεύετε.
  • Συγκεντρωθείτε στο περιβάλλον σας: Μία καλή μέθοδος, που μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό μας εκείνη τη στιγμή και να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε, είναι να συγκεντρωθούμε σε ένα αντικείμενο του περιβάλλοντός μας που δεν είναι απειλητικό για εμάς. Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε μια λίστα για ψώνια, ή να παρατηρήσουμε τα χρώματα που υπάρχουν γύρω μας, ονομάζοντάς τα ένα ένα.
  • Προσπαθήστε να ασκείστε όσο το δυνατόν πιο συχνά: Η καθημερινή άσκηση, θα σας βοηθήσει να παράγεται περισσότερες ενδορφίνες και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθετε μεγαλύτερη ηρεμία μέσα στη μέρα σας.
  • Ζητήστε βοήθεια από ειδικό: Μην ξεχνάτε, πως το πιο σημαντικό είναι, να ζητάτε βοήθεια όταν το χρειάζεστε. Όπως και κάθε άλλη πάθηση, έτσι και η πάθηση της ψυχικής μας υγείας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί βλέποντας έναν ειδικό. Στην περίπτωση αυτή, έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο, ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Γιατί όπως ένα σπασμένο πόδι, χρειάζεται γύψο, έτσι και μία τραυματισμένη ψυχή, χρειάζεται φροντίδα.

Συνοψίζοντας, να θυμάστε, πως οι κρίσεις άγχους ή πανικού, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσάς και ούτε είναι κάτι που μπορείτε απλά να αποφύγετε. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι-ειδικοί, που μπορούν να μας βοηθήσουν, να ακολουθήσουμε την σωστή κατεύθυνση για να αισθανθούμε καλύτερα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here