Πάρκινσον τρέμουλο: Wearable συσκευή μειώνει το ανεπιθύμητο τρέμουλο σε ασθενείς με Πάρκινσον


Η συσκευή φοριέται στον καρπό ή στον αστράγαλο και έχει περίπου το μέγεθος και το βάρος ενός smartwatch. Μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση στο τρέμουλο ηρεμίας σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Η τεχνολογία στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να διαταράξει τους μη φυσιολογικούς ρυθμούς που προκαλούν τρόμο ηρεμίας. Το τυπικό τρέμουλο του Πάρκινσον τείνει να εμφανίζεται όταν οι μύες είναι χαλαροί, όπως όταν τα χέρια ακουμπούν στην αγκαλιά. Το τρέμουλο τείνει να μειώνεται όταν το σώμα ασχολείται με άλλη δραστηριότητα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα φάρμακα και ακόμη και μερικές από τις πιο επεμβατικές παρεμβάσεις όπως η θεραπεία με βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS) στοχεύουν να διαλύσουν τον ανώμαλο συγχρονισμό μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου για να βελτιώσουν τα συμπτώματα για τους ασθενείς με Πάρκινσον. Για τη νέα μελέτη, ο φυσιοθεραπευτής David Putrino και η ομάδα του κατηύθυναν  44 άτομα με Πάρκινσον να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή στους καρπούς ή τους αστραγάλους τους με δύο μοτίβα δόνησης για να βεβαιωθούν ότι ήταν ασφαλής. Οι ασθενείς δεν ανέφεραν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Μερικοί άνθρωποι μείωσαν την ένταση, ενώ άλλοι είπαν ότι ήταν ευχάριστο.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να δείξει εάν ή πόσο καλά λειτουργεί η συσκευή. Ωστόσο, οι περισσότεροι ανέφεραν μείωση του τρόμου κατά τη λήψη των δονούμενων παλμών. Η αποστολή ανταγωνιστικών μηνυμάτων στον εγκέφαλο για να διαταραχθεί η μη φυσιολογική συγχρονικότητα μέσω του καρπού ή των αστραγάλων μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει το τρέμουλο. Το επόμενο βήμα είναι μια μεγαλύτερη μελέτη που συγκρίνει τη συσκευή με μια συσκευή εικονικού φαρμάκου για καθημερινή χρήση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός πέντε ετών, εφόσον οι μελέτες συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικές και συνεχίζουμε να μην βλέπουμε ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Η συσκευή δεν θα είναι πανάκεια για άλλους τύπους τρέμουλου με διαφορετικές νευρολογικές αιτίες. Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν τη συσκευή δόνησης σε:

  • τραυματισμό του νωτιαίου μυελού
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • άλλους τύπους νευρολογικών αναπηριών.

Τώρα χρησιμοποιείται για να επιτρέπει στους κωφούς να βιώνουν ζωντανή μουσική. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 18 Νοεμβρίου στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience. Το τρέμουλο στη νόσο του Πάρκινσον είναι ένα ενδιαφέρον σύμπτωμα, αλλά συχνά δεν είναι το πιο αρνητικό σύμπτωμα. Δεν υπάρχει τέλειος έλεγχος του τρέμουλου, επομένως μια μη επεμβατική μέθοδος θα ήταν πολύ ωραία. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν αυτή η συσκευή θα καλύψει αυτήν την ανάγκη. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη προτού εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με αυτή τη φορητή συσκευή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ