Αλτσχάιμερ άνοια: Θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος κατά 16%-23%


Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατάφερε να αποκαταστήσει το τραύμα του εγκεφάλου με θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT). Είναι η πρώτη φορά στον επιστημονικό κόσμο που η μη φαρμακευτική θεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην πρόληψη των βασικών βιολογικών διεργασιών που ευθύνονται για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρωτόκολλο θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT), η εγκεφαλική ροή αίματος βελτιώθηκε/αυξήθηκε στους ηλικιωμένους ασθενείς κατά 16-23%, ανακουφίζοντας την αγγειακή δυσλειτουργία και το φορτίο αμυλοειδούς. Η μελέτη, μέρος ενός ολοκληρωμένου ερευνητικού προγράμματος που στοχεύει στη γήρανση και τις συνοδευτικές ασθένειες, υπόσχεται μια νέα στρατηγική προσέγγιση στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα συμπτώματα ή στοχεύοντας βιοδείκτες, αλλά μάλλον τον πυρήνα της παθολογίας και της βιολογίας που ευθύνονται για την ανάπτυξη της νόσου.

Η μελέτη διεξήχθη υπό την ηγεσία μιας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ: Καθ. Shai Efrati, Καθ. Uri Ashery, Dr. Ronit Shapira, Dr. Pablo Blinder και Dr. Amir Hadanny, μέλη της Σχολής Νευροεπιστημών Sagol, της Σχολής Επιστημών της Ζωής του George S. Wise και της Ιατρικής Σχολής Sackler στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, καθώς και του Ιατρικού Κέντρου Shamir. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Aging.

Τι είναι η υπερβαρική ιατρική

Η υπερβαρική ιατρική είναι μια μορφή θεραπείας, κατά την οποία οι ασθενείς τοποθετούνται σε ειδικούς θαλάμους, όπου η ατμοσφαιρική πίεση είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που συνήθως παρατηρείται στο επίπεδο της θάλασσας. Επιπλέον, αναπνέουν αέρα που αποτελείται από 100% οξυγόνο. Η υπερβαρική ιατρική θεωρείται ασφαλής και ήδη χρησιμεύει για τη θεραπεία μιας εκτενούς λίστας ιατρικών καταστάσεων — και στο Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι μοναδικά πρωτόκολλα υπερβαρικής θεραπείας είναι ικανά να προκαλέσουν επιδιόρθωση βλάβης στον εγκεφαλικό ιστό και ανανεωμένη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Το πρώτο στάδιο της μελέτης σε ζώα

Το πρώτο στάδιο της μελέτης διεξήχθη σε ζωικό μοντέλο, κατά τη διάρκεια του οποίου αποδείχθηκε μέσω της εξέτασης εγκεφαλικών ιστών ότι ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο επιφέρει βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας και δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων. Αποτρέπει επίσης την εναπόθεση νέων αμυλοειδών πλακών στα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγεί ακόμη και στην απομάκρυνση των υπαρχουσών εναποθέσεων αμυλοειδούς πλάκας. Τα αμυλοειδή είναι μη διαλυτές πρωτεΐνες, οι εναποθέσεις των οποίων στον εγκέφαλο συνδέονται με σοβαρές εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Δεύτερο στάδιο μελέτης σε ανθρώπους

Στο επόμενο στάδιο, εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της θεραπείας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών με γνωστική έκπτωση, με έμφαση στην απώλεια μνήμης – ένα στάδιο που προηγείται του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Η θεραπεία περιελάμβανε μια σειρά 60 συνεδριών υπερβαρικής θεραπείας για μια περίοδο 90 ημερών. Οι επιδράσεις στον εγκέφαλο αξιολογήθηκαν με μαγνητική τομογραφία αιμάτωσης υψηλής ανάλυσης. Το πρωτόκολλο υπερβαρικής θεραπείας οδήγησε σε:

  • αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή από 16%-23%
  • σημαντική βελτίωση στη μνήμη κατά 16,5% κατά μέσο όρο,
  • σημαντική βελτίωση στην προσοχή και στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών.

 

Ο καθηγητής Uri Ashery εξηγεί, «Με τη μελέτη και τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer στο ζωικό μοντέλο, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα ευρήματά μας ώστε να συμπεριλάβουμε και τους ανθρώπους. Μετά από μια σειρά υπερβαρικών θεραπειών, οι ηλικιωμένοι ασθενείς που υπέφεραν ήδη από απώλεια μνήμης εμφάνισαν βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο — καθώς και πραγματική βελτίωση στη γνωστική απόδοση. Κατά συνέπεια, καταφέραμε να αποδείξουμε το λανθάνον δυναμικό της υπερβαρικής ιατρικής για τη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων που προέρχονται από την υποξία – δηλαδή, μια ανεπάρκεια οξυγόνου που φτάνει στα κύτταρα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ