Παραλλαγή δέλτα AY.4.2: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα γι’ αυτή την παραλλαγή του ιού Covid;

Η παραλλαγή δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο και είναι πλέον κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ένα νέο στέλεχος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει. Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020, η παραλλαγή δέλτα του Sars-CoV-2 σημειώνει εκθετική αύξηση και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλέον αντιπροσωπεύει το 99,5% όλων των γονιδιωματικών αλληλουχιών της Covid-19 που αναφέρονται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων. Η πρόσφατη παραλλαγή δέλτα ΑΥ.4.2 δείχνει όμως να ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής δέλτα ΑΥ.4.2;

Η πρόσφατη παραλλαγή δέλτα AY. 4.2 ή η παραλλαγή Delta Plus στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι είναι 10-15% πιο μεταδοτική, αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία για αυτό. Είναι σχεδόν πανομοιότυπα με την παραλλαγή Delta, εκτός από μια περίεργη μικρή μετάλλαξη σε ορισμένα μέρη του ιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήχθη μελέτη από το Imperial College σε συνεργασία με το Ispos MORI και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Real-time Assessment of Community Transmission [REACT-1]. Τα ευρήματά της δείχνουν ότι ο επιπολασμός της παραλλαγής Delta AY.4.2 αυξάνεται με ρυθμό 2,8% την ημέρα από τον Σεπτέμβριο και αποτελεί τον κύριο υπαίτιο για την εξάπλωση του ιού στην χώρα.

Βασίζεται σε τεστ επιχρίσματος που έγιναν στο σπίτι από πάνω από 100.000 άτομα στην Αγγλία μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου.  Εκεί διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από το AY.4.2 ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν οποιοδήποτε από τα κλασικά συμπτώματα, δηλαδή:

  • απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης της γεύσης
  • αντίστοιχες αλλαγές της όσφρησης
  • πυρετός
  • επίμονος βήχας
  • οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα

Γιατί είναι πιο μεταδοτικό δεν ξέρουμε. Φαίνεται να είναι λιγότερο συμπτωματικό”, δήλωσε ο καθηγητής Paul Elliott, διευθυντής του προγράμματος REACT από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο το 33% των ατόμων με τη μετάλλαξη παρουσίασαν αυτά τα κλασικά συμπτώματα, σε σύγκριση με το 46% αυτών που νοσούν με την παραλλαγή δέλτα. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις σε όλη την Αγγλία μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και τώρα βρίσκονται σε παρόμοιο ρυθμό με τον Ιανουάριο του 2021.

Πώς δρα ο εμβολιασμός στη νέα παραλλαγή του ιού

Στην ίδια μελέτη εξετάστηκε επίσης η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων στην πρόληψη της μόλυνσης. Επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν περίπου τρεις φορές χαμηλότερος σε όσους είχαν λάβει μια τρίτη δόση, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν λάβει δύο. Για εκείνους που ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω, η λήψη τρίτης δόσης μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης περίπου στο μισό σε σύγκριση με δύο δόσεις. Αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς η θωράκιση του οργανισμού φαίνεται δυνατή μέσω του εμβολιασμού και πιο συγκεκριμένα μέσω της αναμνηστικής δόσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here