Αρεταίειο Νοσοκομείο: Πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για γυναίκες με καρκίνο

Αρεταίειο Νοσοκομείο: Την ανάγκη συνοδευτικής υποστήριξης σε πολλαπλά επίπεδα που έχουν οι ασθενείς με καρκίνο προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις την πάθησή τους, έχει αποδεχθεί σήμερα η ιατρική κοινότητα, αναγνωρίζοντας και μέσα από την επιστημονική έρευνα τη σπουδαιότητα του υποστηρικτικού ρόλου. Μεγάλα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο, με την πρωτοπορία του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, εφαρμόζουν προγράμματα Υποστηρικτικής Ιατρικής, όπως ονομάζεται αυτή η ολιστική προσέγγιση υποστήριξης ενός ασθενούς – μια πρακτική που άλλωστε προέρχεται από την ίδια τη θεωρία του Ιπποκράτη.

Μέσω των προγραμμάτων Υποστηρικτικής Ιατρικής, κάθε ασθενής έχει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αισθάνεται ο ίδιος κατά το δυνατόν καλύτερα. Μια σειρά από υπηρεσίες εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υποστηρίζει την προσπάθεια κάθε ασθενούς για να θεραπευτεί. Ψυχική και σωματική χαλάρωση, τόσο με την παροχή σταθερής ψυχολογικής υποστήριξης όσο και με ασκήσεις γιόγκα, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, διαλογισμό και μασάζ art therapy, βελονισμού αλλά και τεχνικών διαχείρισης πόνου, έχουν στόχο τη συνολική βελτίωση της εικόνας του ασθενούς, ώστε να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα (που μπορεί να προέρχονται και από την ίδια τη θεραπεία του) όσο και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Υποστηρικτική Ιατρική και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η Υποστηρικτική Ιατρική δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Σύντομα όμως και για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα τέτοιο πρόγραμμα Υποστηρικτικής Ιατρικής στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η doValue, σε στρατηγική Συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, υλοποιεί αυτό το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν ολιστικά τη νόσο και τις παρενέργειές της, με καλύτερες προϋποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η doValue στηρίζει την υλοποίηση αυτού του καινοτόμου προγράμματος, στη φιλοσοφία που έχει αναπτύξει και τεκμηριώσει επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ. Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του νέου χώρου στην πανεπιστημιακή κλινική, καθώς και η στελέχωση του όλου προγράμματος θα γίνει με ευθύνη του Συλλόγου, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ θα πλαισιωθεί με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως επίσης και προγράμματα ενημέρωσης για τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να θωρακίζεται η υγεία των ασθενών.

Ειδικός χώρος στο Αρεταίειο για την Υποστηρικτική Ιατρική

Η ολιστική προσέγγιση που προσφέρει η Υποστηρικτική Ιατρική θα προσφερθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, στις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ήδη στους χώρους του νοσοκομείου δημιουργείται ένα ειδικών προϋποθέσεων “pampering room”, ώστε να εφαρμόζονται εκεί οι μέθοδοι Υποστηρικτικής Ιατρικής.

Ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κουρκουτάς έχει αναλάβει τη μετατροπή του χώρου, ώστε με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού και διακόσμησης, να δημιουργεί ένα περιβάλλον «ξεχωριστό», με στόχο να βοηθήσει τις ασθενείς να «αποδράσουν» από το νοσοκομειακό περιβάλλον  και να έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν, προκειμένου να μπορούν να ακολουθήσουν πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία τους.

Το pampering room στο Αρεταίειο, πέρα από τον ειδικό, χαλαρωτικό φωτισμό και τη διακόσμηση, περιέχει μια οθόνη προβολής και ηχητικό σύστημα, αλλά και ένα ειδικά σχεδιασμό έπιπλο σε modules, το οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί και αναδιαταχθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος.

Είτε πριν από κάποια θεραπεία ή επέμβαση, είτε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, οι ασθενείς θα μπορούν να απολαμβάνουν στον χώρο της Υποστηρικτικής Ιατρικής του Αρεταίειου μια σειρά από υπηρεσίες που στόχο έχουν αυτό και μόνο: Τη δική τους υποστήριξη στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες Υποστηρικτικής Ιατρικής επεκτείνονται σε όλη την πτέρυγα με γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του συγκεκριμένης κλινικής, ενώ παρέχεται η δυνατότητα εξάσκησης κάποιων από αυτές και στα δωμάτια.

Την ώρα που η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η θεραπεία ασθενών μέσα στο νοσοκομείο είναι αποτελεσματικότερη όταν λαμβάνουν υπηρεσίες υποστηρικτικής ιατρικής συμπληρωματικά με την αγωγή τους, στην Ελλάδα το πρώτο βήμα γίνεται με την αρωγή της doValue. Σύντομα, οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο στο Αρεταίειο Νοσοκομείο θα έχουν την ευκαιρία, συμπληρωματικά με την αγωγή τους να λαμβάνουν υπηρεσίες Υποστηρικτικής Ιατρικής και να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους με τα καλύτερα εφόδια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here