Θάλασσα Ψυχική υγεία: Η θέα στη θάλασσα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι των οποίων τα σπίτια είχαν εκτεταμένη θέα στη θάλασσα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα του ESRI, του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στην Ιρλανδία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα αποτέλεσματα της μελέτης είναι προσαρμοσμένα σε άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των μετεχόντων, η χρήση φαρμάκων και η κοινωνική τους αλληλεπίδραση.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα ξεχωριστά οφέλη της εγγύτητας με τη θάλασσα και την ακτή στην ψυχική υγεία της τρίτης ηλικίας. Η έρευνα συνδύασε δεδομένα από το The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) με δεδομένα από το Ordnance Survey Ireland που υπολόγιζε πόσο κοντά ήταν το σπίτι κάθε ερωτώμενου και ερωτώμενης στην ακτή και πόσο εκτεταμένη ήταν (εφόσον υπήρχε) η θέα από το σπίτι στη θάλασσα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης: H θέα στη θάλασσα έχει οφέλη στην ψυχική υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού

Οι άνθρωποι που ζούσαν πιο κοντά στην ακτή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσων το σπίτι ήταν πιο μακριά από αυτή. Ωστόσο, η πιο σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν θέα στη θάλασσα και εκείνων που είχαν τις πιο εκτενείς θέες, με την τελευταία ομάδα να καταγράφει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι ειδικότερα η θέα στη θάλασσα, και όχι η γειτνίαση με τη θάλασσα, μπορεί να παράσχει οφέλη ψυχικής υγείας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η Anne Nolan από το ESRI, δηλωσε σε σχέση με τη μελλέτη: «Αυτά τα ευρήματα αποτελούν τη βάση των οφελών για τη δημόσια υγεία που έχουν οι πολιτικές για την προστασία και την ενίσχυση των παράκτιων μπλε χώρων και προτείνουν ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα οφέλη».

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here