Απόδραση αλά Χόλιγουντ: Ο τελευταίος διάλογος του δραπέτη – «Μάγειρα, καλά να περάσεις»


Ο τελευταίος διάλογος του 45χρονου βαρυποινίτη με σωφρονιστικό υπάλληλο, λίγο πριν από την απόδρασή του από τις φυλακές Κορίνθου, αλλά και οι κινηματογραφικές σκηνές από την έξοδό του από το σωφρονιστικό κατάστημα, περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. για την πολύκροτη υπόθεση

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι λίγο πριν την απόδραση της 11ης Νοεμβρίου 2021 σωφρονιστικός υπάλληλος κάθισε σε παγκάκι του περίγυρου δίπλα από τον 45χρονο και του είπε: «Μάγειρα, κάθισε λίγο να ξεκουραστείς, καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 15:00 που θα κατέβει ο… κάτω, σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι, γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν».

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, όταν ο 45χρονος πάτησε το ειδικό μπουτόν και βγήκε από τη φυλακή, μπήκε σε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του.

Για την υπόθεση κρίθηκαν προφυλακιστέοι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Ένας αρχιφύλακας και δύο φύλακες (ο ένας είχε υπηρεσία την ώρα της απόδρασης και ο άλλος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια). Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ οι συνήγοροί τους υποστηρίζουν ότι η δικογραφία βασίζεται στην κατάθεση του 45χρονου βαρυποινίτη και όχι σε αδιάσειστα στοιχεία.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Σπύρος Ρομποτής, συνήγορος του αρχιφύλακα, δηλώνει:

«Πρόκειται για μια, από κάθε άποψη, θλιβερή υπόθεση προκλητικής παραβίασης κάθε δικονομικής δικλίδας και κάθε δικαιώματος του κατηγορουμένου.

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, ο αρχιφύλακας του ΚΚ Κορίνθου, που ουδέποτε είχε δώσει την παραμικρή αφορμή, βρίσκεται αίφνης φορτωμένος με σοβαρότατη κακουργηματική κατηγορία, κυριολεκτικά «ξεχειλωμένη» από εισαγγελικής πλευράς, και στερείται την ελευθερία του, έστω και προσωρινά.

Χωρίς προκαταρκτική εξέταση, χωρίς προηγούμενη διεξαγωγή κρίσιμων ερευνών για συλλογή αποδεικτικού υλικού. Με αποκλειστικό στοιχείο την εντελώς έωλη και πολλαπλώς πάσχουσα, αποδεικτικά, καταγγελία ενός δραπέτη που εξέτιε ποινή κάθειρξης 45 ετών.

Η λυπηρή διαπίστωση είναι ότι, εν έτει 2021, σε χώρα της Ε.Ε. που αυτοαποκαλείται «κράτος δικαίου», φαίνεται αρκετή μία τέτοια, μεσαιωνικού τύπου, διαδικασία, ερειδόμενη μόνο και μόνο σε μία απολύτως ανεξακρίβωτη και ανεπιβεβαίωτη μαρτυρία, ώστε να στείλουμε έναν άνθρωπο φυλακή.

Διερωτώμαι, ειλικρινά, η κ. Ανακρίτρια και ο γνωμοδοτών κ. Εισαγγελέας, με ποιο ακριβώς σκεπτικό κατόρθωσαν – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – να προσπεράσουν αβλεπί την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε επιβεβαιωτικού ευρήματος. Πρωτίστως, το οξύμωρο γεγονός, ότι ο καταγγελθείς Αρχιφύλακας είναι το πρόσωπο που κατά κοινή παραδοχή, παρέλαβε ένα Κατάστημα Κράτησης σε συνθήκες αποσύνθεσης και το συνέφερε, χάρις στις άοκνες προσπάθειές του, έχει κάνει προσωπικές ενέργειες, σε προγενέστερο χρόνο, αιτούμενος από τους αρμόδιους φορείς τόσο την ενίσχυση του φυλακτικού προσωπικού όσο και την αναβάθμιση, για λόγους ασφαλείας, της υλικοτεχνικής υποδομής του Καταστήματος, σε ανύποπτη στιγμή προ της επίμαχης καταγγελίας, είχε ζητήσει την απομάκρυνση του εν λόγω «προβληματικού» κρατουμένου και τη μεταγωγή του σε άλλο Κ.Κ.

Οι διακονούντες την Δικαιοσύνη, όταν αρνούνται ή αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσουν εξονυχιστικά, αμερόληπτα και ανεπηρέαστα την υπόθεση, ευτελίζουν τον ίδιο τον θεσμό αντί να τον υπηρετούν».

Τα στοιχεία της δικογραφίας

τη δικογραφία περιγράφεται καρέ-καρέ η απόδραση και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες αυτής. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Ο 45χρονος βαρυποινίτης κατέθεσε ότι το Μάρτιο του 2021, σε ημερομηνία που δεν μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς, ο … (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) απαίτησε από τον ίδιο το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, προκειμένου να του εξασφαλίσει θέση εργασίας στα μαγειρεία του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου. Το ανωτέρω απαιτηθέν χρηματικό ποσό παραδόθηκε από τη σύζυγο του 45χρονου, στον σωφρονιστικό υπάλληλο, κατόπιν καθοδήγησης του 45χρονου. Την επόμενη μέρα της παράδοσης του ανωτέρω χρηματικού ποσού, περί τα τέλη Μαρτίου του 2021, ο 45χρονος τοποθετήθηκε στο μαγειρείο του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου.

Επιπλέον, στα τέλη Μαρτίου του 2021, ο… (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) απαίτησε και έλαβε εκ νέου από τον 45χρονο το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ προκειμένου να του εξασφαλίσει συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Τα ανωτέρω χρήματα μαζί με τη συσκευή κινητού τηλεφώνου παραδόθηκαν από τη σύζυγο του 45χρονου σε άγνωστη αλλοδαπή γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας. Η συσκευή κινητού τηλεφώνου κατέληξε τελικά στον 45χρονο. Επιπρόσθετα, ο … (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) απαίτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να παρέχει στον 45χρονο έτερες διευκολύνσεις σχετικά με τη διαβίωση του τελευταίου εντός του Καταστήματος Κράτησης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, ο… (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου, κάλεσε στο γραφείο του τον 45χρονο και του ζήτησε να κατονομάσει τα ονόματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Καταστήματος με το μέρος των οποίων βρίσκεται. Ο 45χρονος του απάντησε ότι είναι με το μέρος του (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου), με τον τελευταίο να του επισημαίνει ότι είναι ο «Αρχηγός» και να μην δώσει χρήματα σε άλλον σωφρονιστικό υπάλληλο.

Ως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα της Υπηρεσία μας, οι ανωτέρω συλληφθέντες, ήταν αυτοί που παρείχαν ουσιαστική συνδρομή και διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο, έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής, στην 11/11/2021 απόδραση του 45χρονου, από το Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου.

Ειδικότερα, όπως ο 45χρονος κατέθεσε, στις 03/11/2021, πλησίασε τον (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) και του εκμυστηρεύτηκε αφενός μεν ότι αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα και αφετέρου δε, ότι είναι αποφασισμένος να αποδράσει από το Κατάστημα Κράτησης και χρειάζεται βοήθεια ασφαλώς με το ανάλογο αντίτιμο. Ο (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) του αποκρίθηκε ότι δεν μπορεί να τον συνδράμει μόνος του και απαιτείται να λάβουν χρήματα και έτερα πρόσωπα χωρίς να τα κατονομάζει. Την επόμενη ημέρα, ο … (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) κάλεσε στο γραφείο του τον 45χρονο και του είπε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα (της απόδρασης) έπρεπε να απευθυνθεί απευθείας στον ίδιο χωρίς διαμεσολάβηση.

Περαιτέρω, ο 45χρονος, κατέθεσε ότι, την Τρίτη 09/11/2021, ο (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) του ανέφερε ότι έχει κανονίσει τις λεπτομέρειες της απόδρασής του και προς τούτο απαιτείται να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ. Οι δε προσφορότερες για την απόδραση ημερομηνίες είναι η Πέμπτη 11/11/2021 ή η Κυριακή 14/11/2021.

Τελικά, συμφώνησαν να παραδοθούν 30.000 ευρώ πριν την απόδραση και 30.000 ευρώ μόλις ο 45χρονος αποδράσει ως δικλείδα ασφαλείας. Ως προς την παράδοση των πρώτων 30.000 ευρώ, ο (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) ανέφερε στον 45χρονο ότι την Πέμπτη 11/11/2021 και μεταξύ των ωρών 12:00΄-13:00΄, θα πρέπει να βρίσκεται η γυναίκα του πλησίον της ταβέρνας… στο Βραχάτι Κορινθίας. Συγκεκριμένα, του ανέφερε ότι δίπλα από την ταβέρνα θα βρίσκεται ένα Ι.Χ.Ε., χρώματος κόκκινου, και μόλις φθάσει στο σημείο η σύζυγος του 45χρονου να χρησιμοποιήσει ηχητικά. Ωστόσο, δεν ανέφερε στον 45χρονο περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η απόδραση.

Ο 45χρονος την ίδια ημέρα, αφενός ενημέρωσε τη σύζυγό του για το τι έπρεπε να πράξει σχετικά με την παράδοση των 30.000 ευρώ και αφετέρου, της επέδειξε σημείο στο οποίο είχε αποκρύψει πριν τη σύλληψή του το χρηματικό ποσό των 30.000€, σε χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας των 500€.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια κατάθεση, την επίμαχη ημέρα, Πέμπτη 11/11/2021, η σύζυγος του 45χρονου μετέβη την προκαθορισμένη ώρα (μεταξύ 12:00΄-13:00΄) στην ταβέρνα… στην παραλία του Βραχατίου Κορινθίας και συγκεκριμένα κοντά σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. κόκκινου χρώματος. Από παλαιά μονοκατοικία πλησίον του σταθμευμένου κόκκινου Ι.Χ.Ε, εξήλθε ένας άντρας, ψηλός, φαλακρός γεροδεμένος με κοντό μούσι και της ζήτησε να εισέλθει στον εσωτερικό χώρο χωρίς τσάντα και κινητό παρά μόνο με το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ. Η σύζυγος του 45χρονου όπως ανέφερε αργότερα στον 45χρονο, εισήλθε στην οικία και παρέδωσε τα χρήματα. Παρατήρησε δε, ότι η οικία ήταν εντελώς άδεια.

Στις 14:00΄ ώρα περίπου της 11/11/2021, ο (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου) μετέβη στο Κατάστημα Κράτησης για ανάληψη υπηρεσίας. Ο 45χρονος την ίδια ώρα πραγματοποιούσε στον περίγυρο της φυλακής, δίπλα στο θυρωρείο εργασίες βαφής. Όταν έφθασε ο (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου), εισήλθε στο θυρωρείο όπου βρισκόταν ήδη και ο…. Οι (σ.σ. αναφέρονται ονόματα σωφρονιστικών υπαλλήλων) αποχώρησαν από κοινού για το γραφείο του δεύτερου που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο θυρωρείο και παρέμειναν εκεί για περίπου 20 λεπτά. Ακολούθως, ο… εξήλθε του γραφείου του…, κάθισε σε παγκάκι του περίγυρου δίπλα από τον 45χρονο και του είπε: «Μάγειρα, κάθισε λίγο να ξεκουραστείς, καλά να περάσεις, προσοχή μεγάλη. Μετά τις 15:00΄ που θα κατέβει ο… κάτω, σηκώνεσαι όρθιος από εκεί που είσαι, γυρίζω την πλάτη μου και πατάς το μπουτόν».

Έπειτα, ο… εισήλθε στο θυρωρείο και δεν εξήλθε εκ νέου ούτε εκείνος αλλά ούτε και ο …, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, ο τελευταίος επέβλεπε τον 45χρονο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών βαψίματος.

Περί ώρα 14:45΄ της 11/11/2021, ο 45χρονος από το καρτοτηλέφωνο του Καταστήματος Κράτησης τηλεφώνησε στη σύζυγο του και της ανέφερε ότι, μέχρι τις 15:30΄ θα πρέπει να έχει αφιχθεί με αυτοκίνητο έξω από το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου και να χρησιμοποιήσει ηχητικά ως σινιάλο. Πράγματι, περί ώρα 15:20΄- 15:25΄ της 11/11/2021 αποχώρησε από το θυρωρείο ο σωφρονιστικός υπάλληλος… και ο … επέστρεψε στο γραφείο του. Τότε, ο 45χρονος άκουσε κόρνα αυτοκινήτου, είδε τη γυναίκα του, ως οδηγό σε ένα MERCEDES C, χρώματος μαύρου και άμεσα κατευθύνθηκε προς το θυρωρείο. Όταν τον είδε ο… (σ.σ. αναφέρεται όνομα σωφρονιστικού υπαλλήλου), γύρισε σκόπιμα την πλάτη του και ο 45χρονος πάτησε το ειδικό μπουτόν και εξήλθε του Καταστήματος Κράτησης. Εισήλθε στα πίσω καθίσματα του μαύρου Ι.Χ.Ε. και από κοινού με την σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά που ήταν εντός του αυτοκινήτου κατευθύνθηκαν για Επίδαυρο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ