Θετική αναμένεται η 12η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Θετική αναμένεται η 12η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας που τελεί η χώρα μας. Η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, η οποία πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, θα καταγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόοδο που έχει πετύχει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης στα εργασιακά και στον νόμο για την επικουρική ασφάλιση, το κτηματολόγιο και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Αναμένεται και η αναφορά στην εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και την πρόθεση για τον νέο φορέα διαχείρισης των ακινήτων αλλά και τις ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όπως και στις άλλες εκθέσεις, αναμένονται οι επισημάνσεις, με τους γνωστούς αστερίσκους σε διαχρονικά ανοιχτά ζητήματα, όπως οι εκκρεμότητες των αιτήσεων για τον νόμο Κατσέλη, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την απονομή των παλιών εκκρεμών συντάξεων.

Το πόρισμα της Επιτροπής πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που εκτιμάται για τα μέσα του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έκθεσης των φθινοπωρινών ευρωπαϊκών προβλέψεων, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στέλνοντας αισιόδοξο σήμα για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αναθεώρησε επί τα βελτίω τον ρυθμό στο 7,1% του ΑΕΠ, έναντι 4,3% στις καλοκαιρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν και 6,9% στον τελικό ελληνικό προϋπολογισμό ελληνικού προϋπολογισμού. Από την έκθεση δεν έλειπαν οι αναφορές για δημοσιονομικούς κινδύνους αναφέροντας την πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ως μέρος των μέτρων στήριξης.

Επίσης τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here