Υπουργείου Υγείας: Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του για την ΕΚΑΠΥ – Τι αλλάζει στις προμήθειες


Στη Βουλή κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις συστήνεται ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Η ΕΚΑΠΥ θα είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας, με διευρυμένο αντικείμενο και νέο οργανωτικό σχήμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεμελίωση ενός μηχανισμού διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας στη βάση των εξής προβλέψεων:

 Ίδρυση ενός σύγχρονου φορέα για την παρακολούθηση της ανάλωσης, της κατανάλωσης και της τιµολόγησης όλου του εφοδιαστικού κύκλου προµήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του συστήµατος υγείας. Ο νέος Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα για τη βελτίωση του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακών προγραμμάτων ή άλλων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή και εθνικών προγραμμάτων.

Σύνταξη Στρατηγικής των Κεντρικών Προμηθειών (Σ.Κ.Π.) Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των κεντρικών προμηθειών. Εξειδίκευση της Σ.Κ.Π. με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Κεντρικών Προμηθειών (Ε.Σ.Κ.Π.), στο οποίο ορίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες για τα οποία πραγματοποιείται κεντρική προμήθεια, καθώς και οι φορείς που την υλοποιούν. Από το Ε.Σ.Κ.Π. προκύπτει ο ετήσιος προγραμματισμός των κεντρικών προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας.

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, υποστηρίζει συγκεκριμένους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους, με την διενέργεια διαγωνισμών, σε σχέση με την προμήθεια ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών. Παράλληλα, υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, σε σχέση με τις προμήθειες υπηρεσιών και αγαθών στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Αξιοποίηση τεχνικών πόρων. Η Ε.Κ.Α.Π.Υ. έχει την επιχειρησιακή λειτουργία και την συνεχή επικαιροποίηση, τεσσάρων (4) Μητρώων, τα οποία λειτουργούν σε αλληλεπίδραση και διασυνδεσιμότητα για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος προμηθειών Υγείας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ