Θ. Πλεύρης: Η ορθή επιλογή είναι να μείνει ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία – Είναι το πιο δύσκολο πανδημικο κύμα


Το κύμα που θα περάσουμε τώρα θα είναι το πιο δύσκολο που θα έχουμε περάσει έως σήμερα, τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, στο πλαίσιο του Καθημερινή Health Summit. Η επιλογή – που είναι και η ορθή – είναι να έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή. Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, από την αρχή του έτους, το 85% των κρουσμάτων αφορά εκείνους που έχουν επιλέξει να μην εμβολιασθούν. Στις κλίνες το 95% είναι άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι. Και στους θανάτους το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 90%.

«Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο είναι η δυνατότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Τα ραντεβού φτάσανε στα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου. Δυστυχώς όμως οι συμπολίτες μας που εμβολιάζονται τώρα θα έχουν τα θετικά του εμβολιασμού σε επόμενο χρόνο. Και άρα αυτό το κύμα που είναι το πιο δύσκολο, θα το περάσουμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά πιθανή επιβολή lockdown, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε «δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown. Ωστόσο εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών. Το lockdown δεν είναι λύση, θα μεταδώσει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγησης της 3ης δόσης». «Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν το 2020, ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις», κατέληξε.

Ν. Χρηστάκης: Ο ιός είναι το πρόβλημα, και όχι τα μέτρα

«Αυτός ο ιός σκοτώνει το 1% των ανθρώπων που μολύνει, είναι δηλαδή ένας πολύ σοβαρός ιός», τόνισε ο κ. Νικόλας Χρηστάκης, Καθηγητής Sterling, Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale.

Ο κ. Χρηστάκης υπογράμμισε ότι τώρα βρισκόμαστε στην άμεση φάση – ελπίζουμε να τελειώσει εντός 22, βιώνουμε όλο το φορτίο. Ανοσία αγέλης και μετά ενδιάμεση φάση, θα είναι σαν τσουνάμι. Τα νερά θα υποχωρήσουν και θα κάνουμε αποτίμηση, συνέχισε ο κ. Χρηστάκης, λέγοντας πως αυτό θα συμβεί μέχρι το 2024. Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι.

Έπειτα, ακολουθεί η μετά την πανδημία φάση. Θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξουαλική. Η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ