Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Ανακατάληψη διυλιστηρίου και νηοψία σε πλοίο – Εντυπωσίασαν οι κομάντο


Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Ταχύτητα, συνεργασία,αποτελεσματικότητα – Έτσι χτυπούν οι κομάντο του ΓΕΕΘΑ και οι Αμερικανοί SOF – Άψογος σχεδιασμός και εκτέλεση με απόλυτη ακρίβεια σε σενάρια που προσομοιώνουν τις σύγχρονες απειλές που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν 29 Ιουνίου 2021 όταν η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ γινόταν και επίσημα ο τέταρτος Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, οι Ειδικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν τους λόγους για το οποίους το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, για πλήρη αυτοδυναμία των Ελλήνων κομάντο σε προσωπικό και Μέσα, ήταν επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί.

Η ενεργοποίηση της ΔΕΠ άνοιξε μια νέα εποχή, με τη διακλαδικότητα να επιβεβαιώνει σε κάθε άσκηση πόσο σημαντική είναι για τις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων, στις σύγχρονες απειλές που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η συνεκπαίδευση με χώρες με τεράστια εμπειρία και γνώση σε ειδικές επιχειρήσεις, όπως οι ΗΠΑ, αντικατοπτρίζουν το στόχο του ΓΕΕΘΑ για Ειδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα, ενώ και οι SOF των ΗΠΑ, όπως τονίζουν, έχουν πολλά να μάθουν από τους Έλληνες κομάντο… την οξυδέρκεια, την αποφασιστικότητα, την προσαρμοστικότητα σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη βούληση για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μετά και την υπογραφή της ανανεωμένης MDCA, άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων συνεκπαιδεύονται εδώ και ένα μήνα με τους Έλληνες καταδρομείς και βατραχανθρώπους, στη «φωλιά» των κομάντο με τα πράσινα μπερέ, στο Μεγάλο Πεύκο.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συμμαχία τους, με τις Ειδικές Δυνάμεις των δύο χωρών να προχωρούν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με ακόμη πιο εξειδικευμένα σενάρια και με φόντο τις σύγχρονες απειλές που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Πεύκο η κοινή άσκηση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Joint Combined Exchange Training» (JCET), παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καθώς και των Αρχηγών τριών Κλάδων, ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη και ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιο Μπλιούμη.

Στην άσκηση συμμετείχαν Μέσα και προσωπικό των Χερσαίων και των Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και των Χερσαίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση σε μονάδα διυλιστηρίων η οποία είχε καταληφθεί από «ατάκτους», ενώ στο δεύτερο σενάριο πραγματοποιήθηκε νηοψία σε πλοίο του οποίου το πλήρωμα αρνούνταν τον έλεγχο. Είναι προφανές πως πρόκειται για προσομοίωση συνθηκών ανάλογες με αυτές που έρχονται αντιμέτωπα τα μέλη της επιχείρησης «IRINI» στα ανοιχτά της Λιβύης, με τουρκικά κυρίως πλοία να αρνούνται τον έλεγχο, αν και είναι δεδομένο το εμπάργκο όπλων στην μαστιζόμενη από τον εμφύλιο χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν:

• Άμεση Επιθετική Ενέργεια σε παράκτιο στόχο υψηλής αξίας, με την συμμετοχή ζεύγους Μαχητικών Αεροσκαφών F-4 και Επιθετικών Ε/Π.
• Μη Συναινετικής Νηοψίας.
• Διείσδυσης με τη μέθοδο HELOCASTING.
• Υποβρύχιας πορείας για τον αιφνιδιασμό και την εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων όπου διεξήχθη η άσκηση και σας μετέφερε Live τα όσα εκτυλίχθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Στον χαιρετισμό του προς τους διακεκριμένους επισκέπτες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ισχυρή και διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, καθώς και στην ενισχυόμενη διμερή συνεργασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) των δύο Χωρών η οποία διευρύνεται συνεχώς στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].

Τόνισε επίσης την αξία της συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της ανάπτυξης δυνατοτήτων καθώς και της διαλειτουργικότητας των δύο ΔΕΕ, γεγονός που εμπράκτως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων με την πρόσφατη απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mark – V από τις ΗΠΑ, δύο εκ των οποίων συμμετείχαν στην DV – DAY προκειμένου να επιδειχθούν οι δυνατότητές τους.

Τέλος επεσήμανε ότι με την διαχρονική αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών ενισχύονται οι επιχειρησιακές ικανότητες, η διαλειτουργικότητα και οι ανταλλαγή τεχνογνωσίας συμβάλλοντας στην προαγωγή της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ