25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών


Η σημερινή ημέρα 25 Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής τους. Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών. Μια νέα έκθεση του UN Women, που βασίζεται σε δεδομένα από 13 χώρες μετά την πανδημία, δείχνει ότι 2 στις 3 γυναίκες ανέφεραν ότι αυτές ή μια γυναίκα που γνωρίζουν βίωσαν κάποια μορφή βίας και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια. Μόνο 1 στις 10 γυναίκες είπε ότι τα θύματα θα πήγαιναν στην αστυνομία για βοήθεια.

Ενώ είναι διάχυτη, η βία με βάση το φύλο δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί και πρέπει να προληφθεί. Η διακοπή αυτής της βίας ξεκινά με την υιοθέτηση περιεκτικών προσεγγίσεων που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες, μεταμορφώνουν τα επιβλαβή κοινωνικά πρότυπα και ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια. Με βασικές υπηρεσίες με επίκεντρο τους επιζώντες σε όλους τους τομείς της αστυνόμευσης, της δικαιοσύνης, της υγείας και του κοινωνικού τομέα και επαρκή χρηματοδότηση για την ατζέντα για τα δικαιώματα των γυναικών, μπορούμε να τερματίσουμε τη βία με βάση το φύλο.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα σοκάρουν

  • 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες
  • 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές
  • 70% των θυμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το
  • 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης

Μεγάλος σάλος έχει προκληθεί με τον όρο “γυναικοκτονία”. Ωστόσο, οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον μία γυναίκα στην Ελλάδα πεθαίνει από τα χέρια ενός άνδρα κάθε μήνα, συχνά συντρόφου ή πρώην συντρόφου τους. Από τα 13 θύματα γυναικοκτονίας μέχρι στιγμής φέτος, τρεις τουλάχιστον είχαν προσπαθήσει προηγουμένως να καταγγείλουν τον δράστη για ενδοοικογενειακή βία πριν δολοφονηθούν, αλλά κανένας από τους άνδρες δεν είχε κατηγορηθεί ή καταδικαστεί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ