Αφαίρεση χολής – διατροφή: Ποιες τροφές εισάγουμε στο διαιτολόγιό μας μετά την χειρουργική επέμβαση;

Η αφαίρεση της χολής είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμα και μετά την αφαίρεσή της, ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει τροφή από το στόμα, μέχρι να επανέλθουν οι εντερικοί ήχοι, οι οποίοι αποτελούν και ένδειξη της εντερικής κινητικότητας

Όταν οι ασθενείς είναι σε θέση να φάνε, ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη δίαιτα. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει κυρίως υγρά και σούπες με πολύ λίγο ρύζι και απειροελάχιστο κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι.

Οι γιατροί επίσης συνιστούν, να πίνουν πολύ νερό και χυμούς, ενώ μπορούν να καταναλώσουν και λίγο γιαούρτι, αλλά με χαμηλά λιπαρά. Αργότερα και πάλι θα πρέπει να ακολουθήσουν μία φτωχή σε λιπαρά, δίαιτα.

Τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο, οι γιατροί συστήνουν να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

  • Αρχικά, αν έχετε πρόσφατα κάνει εγχείρηση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης, θα πρέπει να θυμάστε, ότι θα πρέπει πια να μασάτε πολύ καλά τις τροφές σας και ιδιαίτερα τα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο.
  • Πολύ σημαντικό επίσης είναι, να μην καταναλώνετε βαριά φαγητά, τηγανητά ή με σάλτσες και πολλά λιπαρά.
  • Να θυμάστε ότι πρέπει να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνετε πότε το στομάχι σας να αδειάσει τελείως, αλλά ούτε και να το φορτώνετε με πολύ φαγητό.
  • Ακόμα, θα πρέπει να αποφύγετε όξινα φαγητά, όπως φαγητά που περιέχουν ξύδι, βούτυρο, σάλτσα ντομάτας, φρούτα, τουρσιά, καφέ κτλ.
  • Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται τις φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, καλαμπόκι, χόρτα, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, και τα λοιπά.

Τι όμως μπορείτε τελικά να φάτε;

Υπάρχει κάτι που να μπορείτε να φάτε σχετικά άνετα; Η απάντηση βέβαια, είναι ναι και σας παραθέτουμε μία λίστα με μερικά πράγματα που μπορείτε να καταναλώσετε, παρακάτω:

Ψάρια χωρίς λίπος, τυρί τύπου Cottage,, κολοκυθάκια βραστά, λευκό ψωμί, ρύζι πολύ καλά βρασμένο, πατάτες βραστές, ζυμαρικά, κρέας χωρίς λίπος, καρότα καλοβρασμένα.

Αυτά είναι μερικά από τα τρόφιμα, τα οποία μπορείτε να καταναλώσετε, μέχρι να περάσετε από το πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο στο επόμενο, μέχρι να μπορέσετε δηλαδή να εντάξετε, σταδιακά στη διατροφή σας, κάποια τρόφιμα, που θα περιέχουν μεν λιπαρά, αλλά σε χαμηλή περιεκτικότητα.

Τελευταία θα προστεθούν στη διατροφή σας τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πιο λιπαρά κρέατα, τα χόρτα, οι φυτικές ίνες και τα όσπρια.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο, κάθε φορά που θέλετε να καταναλώσετε κάτι εκτός της λίστας που σας έχει δώσει ο γιατρός, σας να επικοινωνείτε μαζί του.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here