Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο


Η νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου, πριν η νόσος εξελιχθεί, αλλά και  για τους τρόπους και τα μέσα πρόληψης και φροντίδας του χρόνιου πόνου. Στόχος της είναι να παρακινήσει όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο,  να διεκδικήσουν το δικαίωμα για καλύτερη ποιότητα ζωής, αναζητώντας βοήθεια από τους επαγγελματίες και τους ειδικούς υγείας, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην αυτοδιαχείριση του πόνου τους με την υιοθέτηση τεχνικών και μικρών αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής τους, οι οποίες μπορούν να προλάβουν ή να μειώσουν τον πόνο. Σημαντικό πυλώνα της εκστρατείας αποτελούν τα εξειδικευμένα εργαλεία που προσφέρει, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να εφαρμόσουν επωφελείς τεχνικές για την κατανόηση, την αξιολόγηση και την αυτοδιαχείριση του πόνου τους, σε συνεργασία με τον γιατρό τους.

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της εκστρατείας«painfree – καλύτερη ζωή», η κ.Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δημόσια Υγεία, και επιστημονική υπεύθυνη της εκστρατείας, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που εγκαινιάζουμε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να  φέρει την ολιστική διαχείριση του χρόνιου πόνου  στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Ο χρόνιος πόνος, που για πολλούς έγινε ιδιαίτερα αισθητός κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 5 συμπολίτες μας, στους οποίους στερεί τη λειτουργικότητα και παρεμβαίνει καθοριστικά στην ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Ευελπιστούμε οι πολίτες να δουν τα άρθρα και τα εργαλεία που παρέχει η εκστρατεία ως ένα σημείο εκκίνησης στον τρόπο που προσεγγίζουν τον χρόνιο πόνο, καθώς το πρώτο βήμα της αλλαγής στον τρόπο ζωής και σκέψης, είναι συχνά το πιο δύσκολο μέρος του ταξιδιού».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος προσέθεσε: «Η ΒΙΑΝΕΞ βρίσκεται πάντα στο πλευρό αντίστοιχων πρωτοβουλιών και δράσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μία πάθηση που απασχολεί εκτενώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και επηρεάζει την κοινωνική και επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Σχεδιάζοντας πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, και με οδηγό τις αξίες μας, ο  Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμβάλλει ενεργά για ακόμα μία φορά, στηρίζοντας την εκστρατεία «painfree – καλύτερη ζωή», επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη μακροχρόνια δέσμευσή του προς τους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους».

Σχετικά με τον χρόνιο πόνο

Ως χρόνιος πόνος ορίζεται ο πόνος που επιμένει ή επαναλαμβάνεται για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες. Εκτιμάται ότι 1 στους 5 ανθρώπους, που ζουν στην Ευρώπη, βιώνει κάποια μορφή χρόνιου πόνου, το 34% από αυτούς αξιολογεί την ένταση του πόνου ως σοβαρή, ενώ το 70% έκανε πάνω από ένα χρόνο να διαγνωσθεί. Οι καταστάσεις χρόνιου πόνου είναι οι πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις που απασχολούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ο χρόνιος πόνος έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ασθένεια. Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο επίμονος χρόνιος πόνος είναι μια σημαντική και αυξανόμενη αιτία νοσηρότητας και αναπηρίας παγκοσμίως.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Treede RD, Rief W, Barke A, Aziz Q, Bennett MI, Benoliel R, Cohen M, Evers S, Finnerup NB, First MB, Giamberardino MA, Kaasa S, Korwisi B, Kosek E, Lavand’homme P, Nicholas M, Perrot S, Scholz J, Schug S, Smith BH, Svensson P, Vlaeyen JWS, Wang SJ. Chronic pain as a symptom or a disease: the IASP Classification of Chronic Pain for the International Classification of Diseases (ICD-11). Pain. 2019;160(1):19-27.
  2. Pain Alliance Europe. Survey on Chronic Pain 2017, Diagnosis, Treatment, and Impact of Pain. Brussels: Pain Alliance Europe; 2017. https://pae-eu.eu/.

 

Σχετικά με το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

To Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής, είναι ο καθολικός διάδοχος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) η οποία εντάχθηκε με τον Ν.4610/2019 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και διαθέτει μοναδική εκπαιδευτική  και ερευνητική εμπειρία, και ακαδημαϊκή παράδοση 95 ετών στη Δημόσια Υγεία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ