Στην Ελλάδα τα οστά αγνοούμενων ηρώων που σκοτώθηκαν στην εισβολή της Κύπρου


Κύπρος – Όλες οι ειδήσεις: Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκου Χαρδαλιά έγινε σήμερα (25/11) η τελετή παράδοσης οστών επτά Ελλαδιτών ηρώων που έπεσαν στο πεδίο της τιμής κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Με τιμές ηρώων και καθυστέρηση 47 χρόνων επιστρέφουν στην πατρώα γη τα οστά επτά Ελλαδιτών που σκοτώθηκαν στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα.

Τα οστά παραδόθηκαν σε συγγενείς τους που έφτασαν στην Κύπρο, από την Ελλάδα, από την Καρδίτσα ως την Νέα Ιωνία και από την Ηλεία ως το Διδυμότειχο. Κάποιες από τις λειψανοθήκες είχαν μόνο πολύ μικρά κομμάτια λειψάνων, ό,τι μπορούσε να ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA.

Τα έξι από τα επτά παλικάρια που υπηρετούσαν στην ΕΛΚΔΥΚ χάθηκαν στις μάχες του στρατοπέδου της Δύναμης και ο έβδομος επέβαινε στο Νοράτλας «Νίκη 4» που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο στη Λευκωσία.

CNA_Tec8e6f5d951747929839d20013bd10cc.jpg
Τα οστά παραδόθηκαν σε συγγενείς τους που έφτασαν στην Κύπρο, από την Ελλάδα, από την Καρδίτσα ως την Νέα Ιωνία και από την Ηλεία ως το ΔιδυμότειχοΚΥΠΕ

Πρόκειται για τους Συνταγματάρχες Κωνσταντίνο Κόκκα και Νικόλαο Γιαννακόπουλο και τους έφεδρους ανθυπασπιστές Θωμά Κουκούλη, Χαράλαμπο Καραγκούνη, Δημήτριο Βελώνα, Δημήτριο Θανόπουλο και Χριστόδουλο Δοϊτσίδη που ήταν στο Νοράτλας.

Η τελετή παράδοσης των οστών και το τρισάγιο έγινε παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς και παρόντες ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, ο Επίσκοπος Καρπασίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, ο ΥΠΑΜ, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Πρέσβης της Ελλάδας και εκπρόσωποι κομμάτων και άλλων οργανωμένων συνόλων.

Στους συγγενείς των ηρώων απονεμήθηκαν μετάλλια.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησαν το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Ελλάδα, την πατρώα γη, τα οστά των επτά Ελλήνων ηρώων που έπεσαν στο πεδίο της τιμής, κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

osta-elladiton1.jpg
Με τιμές ηρώων και καθυστέρηση 47 χρόνων επιστρέφουν στην πατρώα γη τα οστά επτά Ελλαδιτών που σκοτώθηκαν στην διάρκεια της τουρκικής εισβολήςΚΥΠΕ

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του εξήρε την αυτοθυσία των επτά ηρώων και είπε ότι ο kυπριακός ελληνισμός είναι ευγνώμων σε αυτούς και τις οικογένειές τους και υποκλίνεται μπροστά στο μεγαλείο του αγώνα τους. Ο κ. Φωτίου είπε ότι πολλές οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα των ηρώων ανέμεναν με καρτερικότητα και αξιοπρέπεια και πολλά έφυγαν από τη ζωή χωρίς να μάθουν για τους αγαπημένους τους.

«Παραδίδοντας σήμερα, για έβδομη φορά τα τελευταία χρόνια, στους προσφιλείς τους και επίσημα στην Ελλάδα τα οστά Ελλαδιτών αδελφών μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την προάσπιση της Κυπριακής ελευθερίας, σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα της κοινής ιστορίας και των ακατάλυτων δεσμών που μας ενώνουν με τον μητροπολιτικό χώρο. Σφραγίζεται ακόμα μια σελίδα υπέρτατης θυσίας και προσφοράς στους κοινούς εθνικούς μας αγώνες», είπε.

Ο Επίτροπος σημείωσε πως η Ελληνική Δύναμη Κύπρου, ταγμένη να υπερασπίζεται στην Κύπρο τις αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δικαιοσύνης στη βάση του διεθνούς δικαίου, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης του Κυπριακού Ελληνισμού.

CNA_Tdb87359220784bde9cbcc5618737068a.jpg
Με στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησαν το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την ΕλλάδαΚΥΠΕ

«Η θυσία και ο ηρωισμός των ανδρών της το μαύρο καλοκαίρι του 1974, όσο και η μεγάλη εν γένει προσφορά της καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στην Κύπρο, την καταξίωσαν στη συνείδηση και στις καρδιές μας. Ευγνώμονες είμεθα ασφαλώς προς όλους τους Ελλαδίτες αδελφούς μας που υπηρέτησαν στην Κύπρο και έπραξαν το καθήκον που τους έταξε η πατρίδα, διαπνεόμενοι από το αίσθημα τόσο της αγάπης για την ελευθερία, όσο και του σεβασμού της δημοκρατίας και των θεσμών της», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος ανέφερε πως στο κατάλογο των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 77 Ελλαδίτες και εξακολουθούν να αγνοούνται 47 σε σύνολο επτακοσίων ογδόντα ενός Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών.

Αναφέρθηκε στις ευθύνες και υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης που αρνείται να συνεργαστεί και να καταθέσει τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία της και σε άλλα ουσιώδη θέματα, όπως στις στρατιωτικές ζώνες, στις σκόπιμες μετακινήσεις οστών και στην υπόδειξη μαζικών χώρων ταφής.

«Η διεθνής κοινότητα, δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας. Τουναντίον, θα πρέπει να σταλούν τα ανάλογα μηνύματα ώστε να σταματήσει η περιφρόνηση και η παραβίαση των αρχών, των αξιών και της νομιμότητας, πάνω στις οποίες εδράζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

osta-elladiton2.jpg
Εξακολουθούν να αγνοούνται 47 σε σύνολο επτακοσίων ογδόντα ενός Ελληνοκυπρίων και ΕλλαδιτώνΚΥΠΕ

Διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία μαζί με τις οικογένειες συνεχίζει τον ιερό και τίμιο αγώνα μας για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας και παραμένει προσηλωμένη στο στόχο μας για τερματισμό της κατοχής και κατάργηση του συμβόλου του διαχωρισμού που είναι χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο.

Ο Υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Χαρδαλιάς στη δική του ομιλία είπε πως οι επτά ήρωες που σήμερα κατευοδώνουμε επέλεξαν συνειδητά να αγωνιστούν μέχρις εσχάτως, προασπίζοντας τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξήρε τη θυσία τους και είπε ότι δεν χάθηκαν και ότι για τέτοιους ήρωες αξίζει να σφραγίσουμε τη μνήμη μας για πάντα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η θυσία τους επιβεβαιώνει τις αρετές των Ελλήνων και ότι έμειναν πιστοί στον όρκο κάθε Ελληνα στρατιώτη για υπεράσπιση της σημαίας, της πατρίδας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του.

“Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 στιγμάτισαν την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. Η παράνομη κατοχή εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αποτελεί μελανό σημείο στην κοινή μας ιστορία”, ανέφερε.

Ο Έλληνας Υφυπουργός επέκρινε τη στάση της Τουρκίας και είπε ότι απέναντί της Ελλάδα και Κύπρος προτάσσουν το διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και αρχές και αξίες και αυτά υπερασπίζονται. Αναφέρθηκε και στον ρόλο τους ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

“Σαρανταεπτά χρόνια μετά η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα, συνεχίζει να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση στο θέμα της εξεύρεσης λύσης αλλά και να παραβιάζει κάθε αρχή και έννοια τους διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αταλάντευτα με θεμέλιο λίθο τις αξίες του Ελληνισμού, τη πίστη στη Δημοκρατία, τις αρχές της ελευθερίας και ισότητας με μόνο στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα εδράζεται στην διεθνή νομιμότητα και στις αρχές της ΕΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ.

“Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με ωριμότητα, με σεβασμό στους γείτονές μας, αλλά χωρίς διάθεση κατευνασμού προς οποιαδήποτε απειλή, αποτελούν το παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ