Αθλητισμός: Πότε μπορώ να αρχίσω να αθλούμαι μετά τη γέννα [vid]

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει μετά τον τοκετό και να συμβάλει στην πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης. Εάν γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό, μπορείτε να ξεκινήσετε ήπια άσκηση μόλις αισθανθείτε ότι αντέχετε. Περπάτημα, ήπιες διατάσεις, ασκήσεις πυελικού εδάφους και κοιλιάς, είναι μερικές συνιστώμενες μορφές άσκησης. Συνήθως, καλό είναι να περιμένετε μέχρι τον μεταγεννητικό έλεγχο των 6 εβδομάδων πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση υψηλής έντασης, όπως αερόμπικ ή τρέξιμο. Εάν κάνατε τακτικά άσκηση πριν γεννήσετε και νιώθετε ότι είστε σε φόρμα και καλά, ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση συνίσταται να μιλήστε με την/τον γιατρό σας σχετικά. Εάν είχατε έναν πιο περίπλοκο τοκετό ή κάνατε καισαρική, ο χρόνος αποθεραπείας σας θα είναι μεγαλύτερος. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε κοπιαστικό.

 

Τι πρέπει να προσέχω πριν την άσκηση;

  • Οι κοιλιακοί μύες του κάτω μέρους της πλάτης και του πυρήνα μπορεί να είναι πιο αδύναμοι από ό,τι στο παρελθόν.
  • Οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις σας είναι επίσης πιο εύκαμπτοι για μερικούς μήνες μετά τη γέννηση, επομένως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού εάν τις τεντώσετε ή στρίψετε υπερβολικά.

 

Πώς μπορώ να καταλάβω αν κάνω υπερβολική άσκηση μετά τον τοκετό μου;

Εάν η περίοδος της λοχείας σας γίνεται βαρύτερη ή αλλάζει χρώμα (γίνεται ροζ ή κόκκινη) μετά την άσκηση, μπορεί να το παρακάνατε. Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε πολύ κουρασμένες. Ακούστε το σώμα σας και φροντίστε να ξεκουράζεστε πολύ.

Ιδέες ασκήσεων για νέες μανούλες

  • Σπρώξτε το καροτσάκι του μωρού σας πιο βιαστικά. Θυμηθείτε να κρατάτε τα χέρια σας λυγισμένα και την πλάτη σας ίσια. Βεβαιωθείτε ότι οι λαβές είναι στο σωστό ύψος για εσάς – οι αγκώνες σας πρέπει να είναι λυγισμένοι σε ορθή γωνία. Το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση, γι’ αυτό προσπαθήστε να βγαίνετε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Λυγίστε τα γόνατά σας όταν σηκώνετε πράγματα από το πάτωμα, αντί να λυγίζετε τη μέση. Εάν σκύβετε με λυγισμένα γόνατα και ίσια πλάτη, αντί να σκύβετε με τη μέση (ίσια γόνατα και λυγισμένη σπονδυλική στήλη), θα δυναμώσετε τους μύες των μηρών σας και θα αποφύγετε τραυματισμούς στην πλάτη σας.
  • Δοκιμάστε να κολυμπήσετε. Είναι καλή άσκηση και επίσης χαλαρωτική, αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε έως 7 ημέρες μετά τη διακοπή της περιόδου της λοχείας.
  • Παρακολουθήστε βίντεο ασκήσεων στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για γυμναστική στο σπίτι. Μπορείτε να ζητήσετε από έναν φίλο ή τα άλλα παιδιά σας να συμμετάσχουν.

 

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here