Αφγανιστάν: Το κορίτσι-σύμβολο που είχε γίνει εξώφυλλο στο National Geographic έφτασε στην Ιταλία


Το κορίτσι από το Αφγανιστάν με τα καθηλωτικά πράσινα μάτια που είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό το 1984, ποζάροντας στο National Geographic, μεταφέρθηκε στην Ιταλία

Η Σάρμπατ Γκούλα, η κοπέλα που είχε απαθανατίσει σε μια φωτογραφία σύμβολο το 1984 ο γνωστός φωτογράφος Στιβ Μακάρι, έφτασε σήμερα στην Ιταλία από το Αφγανιστάν για να ξεκινήσει μία νέα ζωή, μετά απο πολλές περιπέτειες στην πολύπαθη χώρα της.

«Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια», όπως είχε γίνει γνωστό από το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic είναι, πλέον, σαράντα εννέα ετών. H γυναίκα, που με την εμβληματική φωτογραφία της συμβόλισε τους διχασμούς της χώρας, αμέσως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια για να μπορέσει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η γυναίκα έφθασε αεροπορικώς στη Ρώμη, μετά από έκκληση ιταλικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος μεταφοράς Αφγανών πολιτών και της υποδοχής και ένταξή τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση θα τη βοηθήσει να ξεκινήσει μία νέα ζωή στη χώρα, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν. Ο φωτογράφος Μακάρι που την απαθανάτισε την είχε εντοπίσει ξανά, το 2002, στην περιοχή όπου τη γνώρισε.

Και το 2016, οι αρχές του Πακιστάν την συνέλαβαν για πλαστογράφηση ταυτότητας σε μια προσπάθεια να φύγει από το Αφγανιστάν. Επέστρεψε στην Καμπούλ, όπου ο τότε πρόεδρος της παρέθεσε δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο και της παρέδωσε τα κλειδιά για ένα νέο διαμέρισμα.

Η Ιταλία ήταν μία από τις πολλές χώρες της Δύσης που μετέφεραν με αεροπλάνο εκατοντάδες Αφγανούς έξω από τη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ