Ursula von der Leyen: Πρόταση για απαγόρευση αερομεταφορών στη Νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529


Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε πως “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση της πέδης έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της Νότιας Αφρικής λόγω της παραλλαγής B.1.1.529, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία“. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως, έτσι ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον αυτή η νέα παραλλαγή του ιού θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπάρχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζει την επιστημονική κοινότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες, η Ursula von der Leyen προέβη σε αυτή την πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κατάσταση στην Αφρική θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο εμβολιασμός δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα ήθελαν από τις τοπικές κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στους υγειονομικούς ο πλήρης εμβολιασμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μόνο το 27% των επαγγελματιών υγείας έχουν λάβει μέχρι τώρα και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σε αυτό το κλίμα, είναι λογικό να υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού με εκθετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, μια μετάλλαξη με τόσες πολλές διαφοροποιήσεις από το αρχικό στέλεχος ίσως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τον συμβατικό εμβολιασμό.

Σήμερα ο ΠΟΥ θα αξιολογήσει όλα αυτά τα στοιχεία και αναμένεται να εκδώσει οδηγίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα προωθηθεί ένας προσωρινός αποκλεισμός στα ταξίδια, μια τέτοια απαγόρευση ενδέχεται να περιορίσει δραστικά την εξάπλωση μιας τρομακτικής παραλλαγής του κορωνοϊού και να σώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Φυσικά, οι επιστήμονες στην Αφρική που εντόπισαν την παραλλαγή και ενημέρωσαν άμεσα τον υπόλοιπο κόσμο είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η απόφαση του ΠΟΥ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις που πρόκειται να πυροδοτήσει.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ