«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»


Με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από την επίσημη εμφάνιση του AIDS, το healthview και η F1 Communication δημιούργησαν την έκδοση: «40 χρόνια μετά / 1981-2021 / AIDS. Η ιστορία», είναι προϊόν πολύμηνης έρευνας και τεκμηρίωσης των στοιχείων της επιδημίας του HIV τα τελευταία 40 χρόνια. Η έκδοση παρουσιάστηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.

Ενόψει της 1ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η έκδοση αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς καταγράφει χρόνο – χρόνο, τα κύρια γεγονότα που απασχόλησαν την διεθνή κοινότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, τα τελευταία 40 χρόνια. Παράλληλα υπάρχει και αναφoρά στην πορεία του HIV στον κόσμο πριν από το 1981, αλλά και για την ερχόμενη δεκαετία (2021 – 2030), στην οποία εκφράζεται η βούληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για οριστική εξάλειψη του AIDS.

Το κύριο μέρος της έκδοσης που δίνει έμφαση στην καταγραφή των στοιχείων που «σημάδεψαν», την 40ετία, χωρίζεται σε τέσσερεις βασικές ενότητες, ανά δεκαετία, με χαρακτηριστικούς τίτλους ως εξής:

  • 1981 – 1990: Πανικός και προκατάληψη
  • 1991 – 2000: Φως από το βαθύ σκοτάδι
  • 2001 – 2010: Η ώρα της παγκόσμιας δέσμευσης
  • 2011 – 2020: Παλιές και νέες προκλήσεις ενόψει

Επίσης υπάρχουν παραρτήματα με τις Θεματικές Παγκόσμιων Ημερών 1988–2021, τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα και στον κόσμο και μια ενδεικτική αποτύπωση από εκστρατείες ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και για την έκδοση μίλησαν ο κ. Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Eταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο κ. Νίκος Δέδες, Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και ο κ. Μάνος Σιφονιός, Συντονιστής έκδοσης, Επικοινωνιολόγος – Συγγραφέας.

Η έκδοση έχει την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) και υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της GlaxoSmithKline και τις χορηγίες των ELPEN, Gilead, MSD, Viatris και WinMedica.

Την έκδοση χαιρέτισαν με κείμενά τους ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Προλογικά σημειώματα έγραψαν ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α., Μάριος Λαζανάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες και ο Συντονιστής της έκδοσης, Μάνος Σιφονιός.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ