Νίκος Δέδες: Προσπάθεια ορατότητας και καταγραφής


40 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση, δεν είμαστε όλοι εδώ. Η συλλογική μας ιστορία μπορεί να είναι γεμάτη απώλειες, αλλά είναι και μία ιστορία αυτο-οργάνωσης, ευρηματικότητας, αλληλεγγύης και διεκδίκησης.

Ως οροθετικοί, ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, και ως «Θετική Φωνή» μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια πως δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε τις ζωές μας, να καταπολεμάμε την άγνοια και το στίγμα μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Οι αφηγήσεις γύρω από τον HIV/ΑΙDS παραμένουν ακόμη και σήμερα δυσανάλογα αποκεντρωμένες από τις βιωμένες εμπειρίες και τη συλλογική μας ιστορία – συχνά κατακερματισμένες και επηρεασμένες περισσότερο από την άγνοια, την ομοφοβία, το στίγμα, αλλά και έναν ηθικό πανικό γύρω από τη σεξουαλική ζωή, παρά από τις σύγχρονες επιστημονικές θέσεις ή τις κατακτήσεις ενός κοινοτικού και ακτιβιστικού αγώνα.

Η απουσία ενός ενημερωμένου δημόσιου διαλόγου γύρω από τον HIV/AIDS, ή μάλλον η επιλεκτική αναπαραγωγή μύθων συντελεί στoν κοινωνικό αποκλεισμό και ενισχύει τους κοινωνικούς προσδιοριστές που κάνουν τον HIV/AIDS να ξεπερνάει το πεδίο της ιατρικής και να αποτελεί μία ανατομία ανισοτήτων.

Φέτος, μία χρονιά ορόσημο για τον HIV, μας βρίσκει εν μέσω μίας άλλης επιδημίας, με τις όποιες συνδηλώσεις και συγκρίσεις ανάμεσα στη διαχείριση μίας ασθένειας που στον συλλογικό νου επηρεάζει «παρίες», και μίας άλλης που επηρεάζει τον ευρύτερο πληθυσμό αλλά και την παγκόσμια οικονομία, να αποκρυσταλλώνονται.

H δημόσια μνήμη, αλλά και η σφαιρική καταγραφή της ιστορίας μας είναι πιο απαραίτητες από ποτέ. Όσοι είμαστε ακόμη εδώ έχουμε να αφηγηθούμε πολλά για όσα έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια, σε πείσμα μίας τάσης αποσιώπησης της ιστορίας μας.

Αυτό εδώ το λεύκωμα είναι μία τέτοια προσπάθεια μαρτυρίας, ορατότητας και καταγραφής. Ένας φόρος τιμής σε όσα έχουν προηγηθεί και μία υπενθύμιση για όσα ακόμη πρέπει να γίνουν.

Προλογικό σημείωμα του κ. Νίκου Δέδε (Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»), για την έκδοση: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

 

Δείτε ακόμα

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»

Θάνος Πλεύρης: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Κώστας Μπακογιάννης. 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Μάριος Κ. Λαζανάς: Μια μακρά και γενναία πορεία που συνεχίζεται.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ