Τσεχία κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων με τον Πρόεδρο της Τσεχίας να παίρνει εξιτήριο το Σάββατο

Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στην Τσεχία έχουν εκτιναχθεί σε νέο υψηλό ρεκόρ σε ένα κύμα που έπληξε τον πρόεδρο της χώρας και καθυστέρησε τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 27.717 την Πέμπτη. Αυτό είναι σχεδόν 2.000 περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε την Τρίτη. Το ποσοστό μόλυνσης της χώρας έχει αυξηθεί σε νέο ιστορικό υψηλό των 1.231 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Τι συμβαίνει με τον πρόεδρο της Τσεχίας;

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν θα πάρει εξιτήριο από το στρατιωτικό νοσοκομείο της Πράγας το Σάββατο. Μια μέρα νωρίτερα, πήρε εξιτήριο μετά από θεραπεία για περισσότερο από ένα μήνα για απροσδιόριστη ασθένεια, αλλά εισήχθη ξανά λίγες ώρες αργότερα αφού βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Ο πρόεδρος έλαβε μονοκλωνικά αντισώματα και δεν έχει συμπτώματα του COVID-19, ανέφερε το νοσοκομείο. Ο Ζέμαν, 77 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 10 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τις εκλογές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου και νοσηλεύτηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κατάστασή του αποδόθηκε σε απροσδιόριστη χρόνια νόσο. Το προεδρικό γραφείο είπε ότι μετά την απόλυση του Ζέμαν θα ορκιστεί ο Πετρ Φιάλα, ο ηγέτης ενός συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές, ως νέος πρωθυπουργός της χώρας. Η τελετή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

“Είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε μια νέα κυβέρνηση σύντομα”, είπε ο Φιάλα. Η τελετή θα οργανωθεί σύμφωνα με τα τρέχοντα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά οι λεπτομέρειες ήταν άγνωστες. Όσοι είναι θετικοί πρέπει να απομονωθούν στην Τσεχία. Το νέο ρεκόρ καταγράφηκε μια ημέρα αφότου η τσεχική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες και επέβαλε πρόσθετους περιορισμούς για τον κορωνοϊό στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το κύμα. Μεταξύ των άλλων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή, απαγορεύονται όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη χώρα, όπως και η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα, οι ντισκοτέκ και τα καζίνο πρέπει να κλείνουν στις 10 μ.μ.

Ο αριθμός των ατόμων σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις θα περιοριστεί σε 1.000 που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID-19, ενώ όλες οι άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 100 επισκέπτες, από 1.000. Το έθνος των 10,7 εκατομμυρίων έχει καταγράψει 32.643 θανάτους. Η Τσεχία απαγόρευσε επίσης την είσοδο σε αλλοδαπούς που πέρασαν περισσότερες από 12 ώρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, τη Σουαζιλάνδη, τη Ζιμπάμπουε, τη Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια ως αντίδραση σε μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. την Παρασκευή. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι υπήκοοι της ΕΕ και οι επί μακρόν διαμένοντες Τσέχοι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here