Συναισθηματική διατροφή: Στρατηγικές αντιμετώπισης


Η συναισθηματική διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για να αντιμετωπίσουν στρεσογόνες καταστάσεις. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν το φαινόμενο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, όταν συμβαίνει συχνά ή γίνεται ο κύριος τρόπος με τον οποίο ένα άτομο αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του, τότε η ζωή, η υγεία, η ευτυχία και το βάρος του μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά. Υπάρχουν τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές αιτίες για τη συναισθηματική διατροφή. Συχνά, προκαλείται από άγχος ή άλλα έντονα συναισθήματα. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο που προσπαθεί να ανακουφίσει τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν συναισθηματική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πλήξη και άγχος. Τα συναισθήματα, όπως το άγχος, δεν είναι τα μόνα ερεθίσματα για τη συναισθηματική διατροφή.

Άλλοι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης που αναφέρουν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν:

  • Ανία: Το να βαριέσαι ή να μην έχεις τίποτα να κάνεις είναι ένα κοινό συναισθηματικό έναυσμα κατανάλωσης φαγητού. Πολλοί άνθρωποι ζουν πολύ διεγερτικές και δραστήριες ζωές, και όταν δεν έχουν τίποτα να κάνουν, στρέφονται στο φαγητό για να καλύψουν αυτό το κενό.
  • Κούραση: Είναι πιο εύκολο να τρώτε υπερβολικά ή να τρώτε χωρίς σκέψη όταν είστε κουρασμένοι, ειδικά όταν έχετε κουραστεί, κάνοντας μια δυσάρεστη εργασία.
  • Κοινωνικές επιρροές: Όλοι έχουν αυτόν τον φίλο που τους ενθαρρύνει να πάρουν μια πίτσα μετά από μια βραδινή έξοδο, να βγουν για δείπνο ή ένα ποτό μετά από μια δύσκολη μέρα ή ως ανταμοιβή για μια καλή μέρα. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να τρώτε υπερβολικά όταν είστε με φίλους ή οικογένεια.

 

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τα ερεθίσματα και τις καταστάσεις που πυροδοτούν την συναισθηματική διατροφή στη ζωή σας. Η τήρηση ημερολογίου διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό καταστάσεων όπου κάποιος είναι πιο πιθανό να φάει λόγω συναισθηματικής παρά σωματικής πείνας. Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς σας είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αποκτήσετε εικόνα για τις διατροφικές σας συνήθειες.

Η συμπεριφορά που συνήθως καταγράφεται μπορεί να περιλαμβάνει:

  • μοτίβα ή επίπεδα πείνας, ίσως σε κλίμακα 1-10
  • τι κάνατε πριν ή κατά τη διάρκεια του φαγητού και αν ήταν κουραστικό και δυσάρεστο
  • πώς νιώθατε

 


Στη συνέχεια, μπορείτε να συλλέξετε από το ημερολόγιο χρήσιμες ιδέες και πληροφορίες για τους τρόπους αντιμετώπισης των ερεθισμάτων σας. Για παράδειγμα: Κάποιος που τρώει όταν βαριέται μπορεί να θέλει να βρει ένα νέο βιβλίο που ακούγεται συναρπαστικό για να αρχίσει να διαβάζει ή να ξεκινήσει ένα νέο χόμπι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση. Κάποιος που τρώει λόγω άγχους θα μπορούσε να δοκιμάσει γιόγκα, διαλογισμό ή να κάνει μια βόλτα για να βοηθήσει τον εαυτό του να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του. Κάποιος που τρώει όταν έχει κατάθλιψη μπορεί να θέλει να τηλεφωνήσει σε έναν φίλο του ή να προγραμματίσει μια έξοδο για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά του συναισθήματα.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή ψυχολόγο για να συζητήσετε άλλους τρόπους για να σπάσετε τον κύκλο της συναισθηματικής διατροφής. Ένας διατροφολόγος ή ένας γιατρός μπορεί επίσης να είναι σε θέση να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία θετικών διατροφικών συνηθειών και μια καλύτερη σχέση με το φαγητό.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ