ΠΟΥ ογκοκερκίαση: Η ανάσχεση της μετάδοσης της νόσου συνεχίστηκε παρά τις προκλήσεις της πανδημίας

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι, το 2020, οι ενδημικές χώρες της ογκοκερκίασης συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στη διακοπή της μετάδοσης της νόσου, παρά τις διακοπές που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19. Πολλές χώρες μπόρεσαν να εφαρμόσουν εκστρατείες θεραπείας μεγάλης κλίμακας τηρώντας ισχυρά μέτρα μετριασμού του κινδύνου COVID-19. “Παρά τις πανδημικές προκλήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας κατάφεραν να προσφέρουν θεραπεία με ιβερμεκτίνη1 σε περισσότερους από 112 εκατομμύρια ανθρώπους”, δήλωσε ο Δρ Daniel Argaw Dagne, επικεφαλής μονάδας για την Πρόληψη, Θεραπεία και Φροντίδα, Τμήμα Ελέγχου Παραμελημένων Τροπικών Ασθενειών του ΠΟΥ. “Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα”.

Η πορεία της εφαρμογής των προγραμμάτων

Έξι χώρες στην Αφρική δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν προγραμματισμένα προγράμματα θεραπείας μεγάλης κλίμακας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κάλυψης κατά 27% σε σύγκριση με το 2019. Στα χρόνια πριν από την πανδημία, αρκετές χώρες ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση μετά τη θεραπεία με αποτέλεσμα 1,8 εκατομμύρια άτομα που δεν χρειάζονται πλέον θεραπεία. “Η πρόοδος πρέπει να διατηρηθεί και μία από τις προτεραιότητες τώρα είναι ο καθορισμός περιοχών που απαιτούν συνεχή θεραπεία για τους τοπικούς πληθυσμούς”, δήλωσε ο Δρ Dieudonné Sankara, επικεφαλής της ομάδας για την Εξάλειψη και Εξάλειψη, Τμήμα Ελέγχου Παραμελημένων Τροπικών Ασθενειών του ΠΟΥ. “Οι ειδικοί εργάζονται για να αξιολογήσουν στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τις χώρες να αποφασίσουν πότε θα σταματήσουν τα προγράμματα θεραπείας μεγάλης κλίμακας”.

Για να υποστηρίξει τη μετάβαση από τον έλεγχο στην εξάλειψη και να βελτιώσει την εθνική εντομολογική ικανότητα, ο ΠΟΥ ετοιμάζει ένα εγχειρίδιο με νέες τεχνικές και στρατηγικές για τον τρόπο τυποποίησης των εντομολογικών ερευνών. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη διακοπή της μετάδοσης, απαιτούνται καλύτερη καθοδήγηση προγράμματος, εργαλεία και συστήματα για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις βασίζονται σε έγκυρα στοιχεία. Ενώ η υποστήριξη για τη διακοπή της μετάδοσης παραμένει ισχυρή και ο ΠΟΥ συνεχίζει να εμπλέκει τους ενδιαφερόμενους φορείς, η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί και οι παρεμβάσεις υψηλής ποιότητας να συνεχιστούν μέχρι να εξαλειφθεί η μετάδοση της νόσου παγκοσμίως. Οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις που υποστηρίζονται στον οδικό χάρτη για τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες 2021–2030, που υποστηρίζονται από δραστηριότητες και μηνύματα για την εκστρατεία “Stamp Out Oncho” (που ξεκίνησε το 2018), είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνουν την εξάλειψη της ογκοκερκίασης.

Τι είναι η ογκοκερκίαση;

Η ογκοκερκίαση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από λοίμωξη από τον νηματοειδές νηματώδη Onchocerca volvulus. Η μόλυνση μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων των μαύρων μυγών του γένους Simulium που αναπαράγονται σε ποτάμια και ρυάκια. Περισσότερο από το 99% όλων των περιπτώσεων ογκοκερκίασης είναι στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά ορισμένες μικρές εστίες υπάρχουν στην Αμερική και στην Υεμένη. Ο κίνδυνος τύφλωσης ή δερματικής νόσου που σχετίζεται με την ογκοκερκίαση έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μαζικής χορήγησης φαρμάκου με ιβερμεκτίνη. Τέσσερις χώρες (Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα και Μεξικό) ολοκλήρωσαν τη διαδικασία που συνιστά ο ΠΟΥ για την επαλήθευση της διακοπής της μετάδοσης της ανθρώπινης ογκοκερκίασης. Η εξάλειψη της ανθρώπινης ογκοκερκίασης θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του Στόχου 3.3 της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος περιλαμβάνει έκκληση για τερματισμό της επιδημίας παραμελημένων τροπικών ασθενειών έως το 2030.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here