Κορωνοϊός: Σπάνια η επαναλοίμωξη οδηγεί σε σοβαρή νόσο ή θάνατο

Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει δυο φορές έναν ασθενή. Παράδειγμα ο Καναδός τραγουδιστής Brian Adams. Όμως, η μόλυνση για δεύτερη φορά με κορωνοϊό είναι κατά 90% λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε βαριά νόσο, ανάγκη νοσηλείας ή θάνατο, σε σχέση με την αρχική λοίμωξη. Για αυτό οι επιστήμονες θεωρούν ότι, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται ή θα αρρωσταίνουν και θα αναρρώνουν, η Covid-19 τελικά θα γίνει ενδημική όπως το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα από το Κατάρ, όταν κάποιος παθαίνει μόλυνση ξανά από τον κορωνοϊό, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (μετά από μερικούς μήνες), τη δεύτερη φορά η νόσος είναι γενικά -αν και όχι πάντα- ήπια. Και σπανιότατα ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Medicine-Qatar, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «New England Journal of Medicine».
Σύμφωνα με τη βρετανική «Independent» και το CNN, ανέλυσαν στοιχεία για 353.326 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μεταξύ Φεβρουαρίου 2020-Απριλίου 2021.
Από αυτούς, οι 1.304 βρέθηκαν αργότερα να έχουν μολυνθεί ξανά από τον ιό.

Μόνο τέσσερις επαναλοιμώξεις ήταν αρκετά σοβαρές για να χρειαστούν νοσηλεία. Καμία δεν κατέληξε σε ΜΕΘ, ούτε υπήρξε κανένας θάνατος. Αντίθετα, μεταξύ των αρχικών λοιμώξεων, 28 ασθενείς είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ. Επτά είχαν πεθάνει.

Πότε θεωρείται ότι κάποιον τον έχει μολύνεται ξανά ο κορωνοϊός

Ως επαναλοίμωξη ορίστηκε η ύπαρξη θετικού διαγνωστικού τεστ τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη λοίμωξη ήταν περίπου εννέα μήνες. Η μεγάλη πλειονότητα των επαναλοιμώξεων είχε προκληθεί από την παραλλαγή Βήτα του κορωνοϊού.

Δεν είναι, πάντως απολύτως βέβαιο ότι οι επαναλοιμώξεις από κορωνοϊό ακολουθούν σε όλες τις χώρες το πρότυπο που βλέπουμε στο Κατάρ. Η κυριαρχούσα παραλλαγή αλλού είναι η Δέλτα και όχι η Βήτα.

Επίσης, τόνισαν ότι οι άνθρωποι επουδενί δεν πρέπει να σχηματίσουν την εντύπωση πως δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή ήδη νόσησας. Ιδίως τώρα που καιροφυλακτεί ο κίνδυνος της «μακράς Covid-19». Συν το γεγονός ότι με τον εμβολιασμό δεν προστατεύει κανείς μόνο τον εαυτό του αλλά και όλη την κοινότητα γύρω του. Συνεπώς τίθεται και θέμα κοινωνικής ευθύνης.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here