Η Ευρώπη κλείνει τις πύλες της στη Ν. Αφρική: Τα ύποπτα κρούσματα και το «καλό» σενάριο


Μετάλλαξη «Όμικρον»: Οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους για τα Χριστούγεννα και οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να τα γιορτάσουν μετά από δύο χρόνια, όμως ο αστάθμητος παράγοντας που ονομάζεται κορονοϊός και έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι δεν αστειεύεται, απειλεί και πάλι να τα τινάξει όλα στον «αέρα».

Η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε αρχικά στη Μποτσούανα (άγνωστο ακόμα από που προέρχεται) και βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, έθεσε μέσα σε λίγα 24ωρα Ευρώπη και Αμερική σε συναγερμό, με τη μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα να κλείνει τα σύνορα της σε χώρες της Αφρικής προκειμένου να αποφευχθεί μία συρροή κρουσμάτων με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ήδη έχει εντοπιστεί κρούσμα στο Βέλγιο, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί 65 ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική στην Ολλανδία, όπως και σε Γερμανία και Τσεχία.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη ονομάζεται, από το ελληνικό αλφάβητο, «Όμικρον» και χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «παραλλαγή ανησυχίας», ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν αρκούν για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα της.

«Η μετάλλαξη Omicron δεν θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση της πανδημίας»

Προς το παρόν Ευρώπη ελπίζει σε ένα καλό σενάριο, με τις φαρμακευτικές που έχουν ήδη αναπτύξει εμβόλια κατά του κορονοϊού, να προχωρούν σε νέες μελέτες σχετικές με την «Όμικρον». Για ένα καλό σενάριο κάνει λόγο και ο Βρετανός ειδικός Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Oxford Vaccine Group, το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο της AstraZeneca, ο οποίος εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την νέα παραλλαγή του ιού.

«Αν κοιτάξετε πού βρίσκονται οι περισσότερες μεταλλάξεις, είναι σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας παρόμοιες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες παραλλαγές μέχρι τώρα. Αυτό μας λέει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta», δήλωσε ο ίδιος στο BBC Radio 4. «Εικάζοντας τουλάχιστον, έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή, ως προς τη σοβαρή νόησηση, αλλά πραγματικά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε. Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί μια επανεκκίνηση μιας πανδημίας σε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό όπως είδαμε πέρυσι» πρόσθεσε.

Στο Βέλγιο τα πρώτα κρούσματα της «Όμικρον» – Πού αλλού υπάρχουν ύποπτα κρούσματα

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Frank Vandenbroucke ανακοίνωσε ότι ένας μη εμβολιασμένος ταξιδιώτης που εισήλθε στο Βέλγιο και βρέθηκε θετικός στις 22 Νοεμβρίου, όπως έγραψε η εφημερίδα De Morgen, φέρει τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Συναγερμός σήμανε και στη Γερμανία καθώς υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατα εντοπισθείσα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία. «Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Την ίδια ώρα και η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια. «Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση», είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

61 επιβάτες πτήσης ελέγχονται για τη μετάλλαξη «Όμικρον» στην Ολλανδία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ολλανδία όπου δύο πτήσεις που έφτασαν από Νότια Αφρική χθες σήμαναν συναγερμό στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ. Συγκεκριμένα από τους περίπου 600 επιβάτες από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ 61 τεστ ήταν θετικά. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ