Εβδομάδα αποφάσεων για τον «γρίφο» της μετάλλαξης «Όμικρον» – Πόσο θα επηρεάσει τα Χριστούγεννα


Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε το Newsbomb.gr για τα μέτρα που εξετάζονται «αν τα πράγματα σκουρύνουν» μετά τη μετάλλαξη Όμικρον

Για σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το Newsbomb.gr από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση. Κοιτάμε να δούμε τις θα κάνουμε αν τα πράγματα σκουρύνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ ερωτηθείς για μέτρα όπως αυτά της Ιαπωνίας που ανακοίνωσε κλείσιμο των συνόρων για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό είπε ότι «σε εμάς τέτοια μέτρα είναι δύσκολα γιατί είμαστε στην ΕΕ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε, επίσης, ότι «ο στόχος μας είναι να έχουμε Χριστούγενναμε ανοιχτά καταστήματα και μαγαζιά για να κινηθεί η οικονομία και δεν έχει αλλάξει αυτό».

Σε ειδική ερώτηση για τα νέα μέτρα που αποκάλυψε το Newsbomb.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ασφαλώς, οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορά τους εμβολιασμένους είναι στο τραπέζι. Από τη στιγμή που ο μη εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ και ο εμβολιασμένος 14 φορές λιγότερο μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να συζητάμε διαρκώς για νέα μέτρα. Νέα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι γιατί είναι λάθος με του που ξεκινάνε κάποια μέτρα την επομένη να συζητάμε για τα επόμενα. Την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν τα νέα μέτρα, ξέρουμε ότι θέλουμε 10-14 ημέρες για την επίδρασή τους. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία του κορονοϊού δεν έχουμε καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν πολίτη. Αν η πορεία είναι προς τα κάτω αντέχουμε, αν πάει προς τα πάνω θα το δούμε. Τα μέτρα για την ώρα πάνε καλά».

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα νέα μέτρα στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr η μάχη κατά της πανδημίας θα δοθεί και τον Δεκέμβριο, και κατά συνέπεια την περίοδο των εορτών, με τα εξής «όπλα» :

  1. Τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων για ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας
  2. Εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν τεθεί ή θα τεθούν εν όψει των γιορτών

Σε αυτά τα δυο κεφαλαία θα πρέπει να προστεθούν μέτρα που είναι υπό συζήτηση, όπως η επιβολή της μάσκας παντού και η επέκταση της τηλεργασίας, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Επίσης η μάχη υπέρ των εμβολιασμών θα συνεχιστεί και μέσα από μηνύματα πολιτικών και επιστημόνων καθ’ όλο τον Δεκέμβριο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το πεδίο η χώρα πηγαίνει πολύ καλά και, εφόσον συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός μέχρι το τέλος του έτους, θα φτάσουμε στο 80% του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί.

Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενο lockdown, όλα τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα επεσήμανε πως «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνονται τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Εν τω μεταξύ θετικά είναι τα μηνύματα στο μέτωπο του εμβολιασμού, καθώς αυξάνονται τα ραντεβού τόσο για την πρώτη και ακόμα περισσότερο για την τρίτη δόση. Ορόσημο αποτελεί η 13η Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει οι άνω των 60 να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση προκειμένου να ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι επιλογές που θα γίνουν, και ο χρόνος μέσα στον οποίο θα γίνουν, θα εξαρτηθούν, πάντως. από τέσσερεις συγκεκριμένους αριθμούς: Των σκληρών δεικτών (διασωληνωμένοι, θάνατοι) και των αιτήσεων για εμβολιασμούς (πρώτη και τρίτη δόση).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ