Υγεία παιδιά: Ποιες είναι οι 5 συνηθέστερες ασθένειες στην παιδική ηλικία;

Εάν είστε γονιός, το πιθανότερο είναι ότι είστε εξοικειωμένοι με τις πέντε κορυφαίες κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας: κρυολόγημα, ωτίτιδα, γρίπη, βρογχίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, καθώς το σώμα τους αναπτύσσει ανοσία έναντι των λοιμώξεων.

 • Κρυολόγημα: Η Νο. 1 ασθένεια που πλήττει χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως είναι το κοινό κρυολόγημα. Από το ρουθούνισμα μέχρι το φτάρνισμα, τα κρυολογήματα αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της ενηλικίωσης, με τα στατιστικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα κρυολογήματα είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά μένουν εκτός σχολείου. Τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να κρυολογήσουν έως και επτά έως οκτώ το χρόνο. Στη σχολική ηλικία, κατά μέσο όρο κρυολογούν πέντε έως έξι το χρόνο, ενώ οι έφηβοι μπορεί να έχουν έως και τέσσερα κρυολογήματα το χρόνο. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
 • Μολύνσεις αυτιών: Οι μολύνσεις των αυτιών είναι από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις στα παιδιά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις του αυτιού από τους ενήλικες. Οι βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στο αυτί. Συχνά, οι μολύνσεις του αυτιού εξαφανίζονται από μόνες τους, αλλά αν το μικρό σας είναι τρελό και πυρετό, ένα ταξίδι στον γιατρό μπορεί να είναι στο επίκεντρο.
 • Γρίπη: Η γρίπη είναι ένας ιός που εξαπλώνεται γρήγορα στα παιδιά. Πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση, πόνοι στο σώμα και ρίγη είναι σημάδια αυτής της συχνής παιδιατρικής ασθένειας. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με φάρμακα, νερό και ξεκούραση. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του παιδιού σας να κολλήσει γρίπη διασφαλίζοντας ότι όλοι στην οικογένειά σας λαμβάνουν εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο. Αν και το εμβόλιο της γρίπης δεν εγγυάται ότι το παιδί σας δεν θα αρρωστήσει, μειώνει την πιθανότητα να προσβληθεί από γρίπη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων της γρίπης. Οι εμβολιασμοί, οι έλεγχοι και άλλα προληπτικά μέτρα μπορούν όλα να βοηθήσουν στην πρόληψη παιδικών ασθενειών.
 • Βρογχίτιδα: Η βρογχίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί στους πνεύμονες διαστέλλονται και δημιουργούν βλέννα. Ο βήχας, ο πόνος στο στήθος, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στο σώμα και ο κνησμός του λαιμού είναι συμπτώματα αυτής της πάθησης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι περισσότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας προκαλούνται από έναν ιό που εμφανίζεται μετά από ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού. Τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρο εάν έχουν υγρό βήχα που διαρκεί περισσότερο από δύο ή τρεις εβδομάδες ή έχουν συνεχή πυρετό, καθημερινή συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό.
 • Γαστρεντερίτιδα: Η γαστρεντερίτιδα, ή γρίπη του στομάχου, είναι μια κοινή παιδική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και την εντερική οδό. Η διάρροια και ο έμετος είναι τα πιο τυπικά γαστρικά συμπτώματα, αλλά τα παιδιά μπορεί επίσης να υποφέρουν πυρετό, κράμπες στο στομάχι, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Οι ιοί (νοροϊός και ροταϊός), τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και οι ασθένειες των παρασίτων μπορούν όλα να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Ενώ η γαστρεντερίτιδα είναι αρκετά συχνή στα παιδιά, μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, επομένως είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα εάν το παιδί σας εμφανίζει γαστρικά συμπτώματα.

Πότε να πάτε το παιδί σας σε γιατρό

Πηγαίνετε στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας:

 • Έχει ξηροστομία
 • Έχει κρύα άκρα
 • Δεν ουρεί (στεγνές πάνες)
 • Έχει βυθισμένα μάτια
 • Έχει πράσινο (χολή) ή αίμα σε εμετό
 • Νυστάζει περισσότερο από το συνηθισμένο

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here