Σε ποιους παρέχει «δεύτερη ευκαιρία» η ρύθμιση των 48 δόσεων – Εγκύκλιος Πιτσιλή


Τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 48 δόσεων ακόμη και οφειλών που έχουν προκύψει μετά τη λήψη εντολής διενέργειας ελέγχου από την εφορία, παρέχει εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή.

Η εγκύκλιος που εστιάζει στους φορολογούμενους που θα σπεύσουν να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις, αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις επιμέρους περιπτώσεις για τις οποίες η ρύθμιση των 48 δόσεων είναι διαθέσιμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

  • Χρέη που τελούν σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Για τον καθορισμό του αριθμού δόσεων της νέας ρύθμισης σε έως 48 δόσεις αφαιρείται το πλήθος δόσεων που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης.
  • Χρέη που είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία χάθηκε, και δεν έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση οι υπολειπόμενες δόσεις προκύπτουν μετά την αφαίρεση όσων είχαν καταβληθεί μέχρι να χαθεί η πρώτη ρύθμιση.
  • Χρέη που είχαν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις και εν συνεχεία υπήχθησαν σε νέα πάγια ρύθμιση η οποία έχει χαθεί, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση σε έως 48 μηνιαίες δόσεις (οι δόσεις της νέας ρύθμισης μετά την αφαίρεση όσων καταβλήθηκαν από τις δύο προηγούμενες).
  • Χρέη που ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.
  • Χρέη που ήταν σε νομοθετική ρύθμιση σε ισχύ την 1η/11/2019, η οποία απωλέσθηκε μετά την ημερομηνία αυτή και εν συνεχεία υπήχθησαν σε πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, η οποία απωλέσθη, δύνανται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη να υπαχθούν για το υπόλοιπο των οφειλών αυτών σε νέα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να είναι ενήμερος στις υπόλοιπες οφειλές Εάν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, της οποίας οι όροι τηρούνται, έχουν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δε δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, για αυτές εξακολουθεί να ισχύει η υπάρχουσα πάγια ρύθμιση. Εάν στην απολεσθείσα πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις είχαν ενταχθεί και άλλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν δύνανται να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση καταβολής σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αυτές είτε πρέπει να έχουν εξοφληθεί είτε να έχουν τακτοποιηθεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ