Η Ε.ΑΣ.Υ.Α. στο Α.Τ. Ακροπόλεως


Η καταδρομική επίθεση από κουκουλοφόρους το Σάββατο 27/11/2021 εναντίον του Α.Τ. Ακροπόλεως, έρχεται να προστεθεί σε μια ατελείωτη λίστα επιθέσεων εναντίον Αστυνομικών Τμημάτων και Αστυνομικών Δυνάμεων, δίχως ευτυχώς αυτή τη φορά να υπάρχουν τραυματίες συνάδελφοι.

 Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα 29/11/2021 το Αστυνομικό Τμήμα  και το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως, ώστε να συνομιλήσει με τους συναδέλφους – μέλη της και να τους δηλώσει την αμέριστη συμπαράστασή της, αλλά ταυτόχρονα να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.   

Απαίτηση των χιλιάδων μελών μας αποτελεί όπως, το ταχύτερο δυνατόν, οι αδίστακτοι δράστες της άνανδρης επίθεσης να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες αυστηροποιούν τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα φαίνεται ότι δεν στάθηκαν ικανές ώστε να αποθαρρύνουν τους μπαχαλάκηδες και παρ’ όλο που οι αλλαγές κινούνται, κατά την άποψή μας προς τη θετική κατεύθυνση, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι επιβάλλεται να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για τη θεσμική θωράκιση των αστυνομικών και να λάβει χώρα ξεκάθαρη αποτύπωση στον Ποινικό Κώδικα συγκεκριμένων ποινών για δράστες οι οποίοι επιτίθενται σε αστυνομικούς εντός και εκτός υπηρεσίας, εξαιτίας της επαγγελματικής τους ιδιότητας.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία μας παρέθεσαν οι υπηρετούντες αστυνομικοί – μέλη μας στο Α.Τ. και Τ.Α., δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι έχουμε γνωστοποιήσει τις θέσεις μας για ενίσχυση Υπηρεσιών όπως τα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας με ανακοινώσεις μας, με ψηφίσματα, αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις μας, πλην όμως οι προσπάθειές μας, δυστυχώς δεν έχουν βρει ανταπόκριση με ευθύνη  αγκυλώσεων των Ηγεσιών εδώ και αρκετά χρόνια.  

Η έλλειψη δύναμης στα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας έχει ως παράγωγο ένας αστυνομικός υπάλληλος να κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος, αφού οι καθημερινές υποχρεώσεις της Υπηρεσίας που πρέπει να διεκπεραιωθούν, ολοένα και πολλαπλασιάζονται, την ίδια ώρα που το προσωπικό συνεχώς μειώνεται! Δεν μπορούν να γίνονται πλέον άλλα «μπαλώματα» και να κρύβεται το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», με δόκιμους αστυνομικούς των Σχολών. Θεωρούμε απαράδεκτο να μας καταγγέλλεται ότι σκοπός του Αστυνομικού Καταστήματος την ώρα της επίθεσης ήταν Δόκιμος Αστυφύλακας !!! Εάν και εφόσον ισχύει αυτό, πρέπει άμεσα οι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, να αφουγκραστούν τις προτάσεις μας για πραγματική ανακατανομή του προσωπικού μεταξύ ατροφικών και υπερτροφικών Υπηρεσιών και επιτέλους να γίνει αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές σχολές μέσω του θεσμού των Πανελληνίων εξετάσεων.

Επιπροσθέτως, τονίζουμε ότι αναφορικά με τις σταθερές φυλάξεις ενδεχομένως να αποτελούμε τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που λειτουργεί αναχρονιστικά με «κουβούκλια», έστω και αν είναι αλεξίσφαιρα, δίχως να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογική εξέλιξη ώστε να φυλάσσονται στόχοι με κάμερες, προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, drone κ.λ.π., κάτι το οποίο θα προσέφερε μέγιστη ασφάλεια στους αστυνομικούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα αποθάρρυνε τέτοιου είδους επιθέσεις και θα εξοικονομούσε τεράστιο αριθμό αστυνομικού προσωπικού, το οποίο θα μπορούσε να απασχοληθεί σε άλλου είδους καθήκοντα.

Στα ανωτέρω προβλήματα έρχονται να προστεθούν τα όσα μας καταγγέλθηκαν από τους υπηρετούντες στο Τμήμα Ασφαλείας, ότι δηλαδή το Τμήμα είναι επί μονίμου βάσεως κλειστό κατά τη νυχτερινή βάρδια και αρκετές ημέρες της εβδομάδας να χρειάζονται αλχημείες της Διοίκησης ώστε να λειτουργεί κατά την απογευματινή βάρδια !!! Και όλα αυτά σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Αττικής !!! 

Αλγεινή εντύπωση μας έχει επίσης προκαλέσει ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας οποιαδήποτε ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, προκαλώντας μας την αίσθηση ότι για όλους αυτό που συνέβη αποτελεί πλέον μια ρουτίνα και κάτι το συνηθισμένο!!! Μόνο με την ομόθυμη καταδίκη τέτοιων ενεργειών και την απομόνωση των κάθε λογής εκφραστών της κάθε μορφής βίας υπάρχει περίπτωση στο μέλλον το επάγγελμά μας να προσομοιάζει με αυτό των εξελιγμένων ευρωπαϊκών αστυνομιών.

Απαιτούμε από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να εγκύψουν πάνω στα Αστυνομικά Τμήματα και στα Τμήματα Ασφαλείας ενισχύοντάς τα, ώστε ώστε να εμπεδωθεί το αγαθό της ασφάλειας σε όλους τους πολίτες, όπως και η προστασία της ζωής και της περιουσίας τους και στους συναδέλφους μας να παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας οι οποίες επιβάλλεται να συνοδεύονται από σαφές νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα τους διαφυλάττει από τους παντοειδείς κινδύνους.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ