ΠΟΥ: Η παραλλαγή Omicron ενέχει «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο και «άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων αιχμής»


ΠΟΥ: Η παραλλαγή έχει πλέον εντοπιστεί στη Σκωτία και την Πορτογαλία Η παραλλαγή Omicron «ιδιαίτερα μεταδοτική», η σοβαρότητα παραμένει άγνωστη Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Δρ Φράνσις Κόλινς, λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η όμικρον είναι μια ήπια ή σοβαρή παραλλαγή. Η παραλλαγή  omicron έχει έναν «άνευ προηγουμένου αριθμό μεταλλάξεων αιχμής» και ενέχει «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα.

Λόγω των φόβων ότι η νέα παραλλαγή έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ανθεκτική στην προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σε όλον τον κόσμο ότι η πανδημία και οι σχετικοί περιορισμοί κλειδώματος θα διατηρηθούν για πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

«Ο συνολικός παγκόσμιος κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας omicron εκτιμάται ως πολύ υψηλός», δήλωσε ο ΠΟΥ, σύμφωνα με το Reuters.

Το υγειονομικό όργανο είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν «σε ισχύ σχέδια μετριασμού» για την αντιμετώπιση της αύξησης νέων κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες εργάζονται για να προσδιορίσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην πρόληψη λοιμώξεων με τη νέα παραλλαγή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο το Σάββατο ενίσχυσε τους κανόνες του σχετικά με τη χρήση μάσκας και τις δοκιμές διεθνών αφίξεων, αφού εντόπισε δύο κρούσματα.

Νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στη Γερμανία και την Ιταλία, με το Βέλγιο, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ να αναφέρουν επίσης ότι η παραλλαγή βρέθηκε σε ταξιδιώτες.

Τη Δευτέρα, η Σκωτία ανέφερε έξι κρούσματα της παραλλαγής και ξεκίνησε την ανίχνευση επαφών προκειμένου να «διαπιστωθεί η προέλευση του ιού και τυχόν άλλα άτομα με τα οποία ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Χούμζα Γιουσάφ, υπουργός Υγείας της Σκωτίας. σύμφωνα με το Reuters.

Η Πορτογαλία κατέγραψε επίσης 13 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής. Ένας επιβάτης που φοράει ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό κάνει ουρές για να κάνει check-in για πτήση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 29 Νοεμβρίου 2021, καθώς χώρες σε όλον τον κόσμο έκλεισαν τα σύνορα και ανανέωσαν τα ταξίδια ως απάντηση στην εξάπλωση μιας νέας βαριά μεταλλαγμένης παραλλαγής κορωνοϊού.

Ο Δρ. Anthony Fauci, κορυφαίος ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα εκπλαγεί αν η παραλλαγή Omicron βρισκόταν ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη, αλλά όταν έχεις έναν ιό που δείχνει αυτόν τον βαθμό μεταδοτικότητας… σχεδόν πάντα θα πάει ουσιαστικά παντού», είπε ο Φάουτσι στην τηλεόραση του NBC. Η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων ακίδας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα και την ανοσολογική απόκριση, δήλωσε ο Ραβίντρα Γκούπτα, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ έρχεται μια ημέρα αφότου η Δρ Angelique Coetzee, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, ειδοποίησε πρώτα τις αρχές για την παρουσία της παραλλαγής omicron και είπε ότι παρουσιάζει «ασυνήθιστα αλλά ήπια» συμπτώματα. «Τα συμπτώματά της ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από αυτά που είχα αντιμετωπίσει πριν», είπε η Coetzee στην The Telegraph.

Ο Peter Aiken του Fox News και το Associated Press συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ