Πάνω από έναν χρόνο αναμονή για παραλαβή νέου ΙΧ


Η έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλες αναμονές στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων με τους πελάτες ανά τον κόσμο να περιμένουν για μήνες να παραλάβουν από την αντιπροσωπεία το καινούργιο μοντέλο τους, ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δίνουν προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης το 2023!

Πλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αδυνατούν να ακολουθήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις, ενώ «φως» στο τούνελ διαβλέπουν οι εταιρείες από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ήδη από τις αρχές της χρονιάς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν προβλέψει ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν την παραγωγή των αυτοκινήτων, επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ όπως προβλέπεται και μέσα στο 2022 – και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους – θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των νέων μοντέλων στους πελάτες τους παγκοσμίως.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπολογίζουν ότι οι ελλείψεις, που προκλήθηκαν από την έλλειψη ημιαγωγών, μείωσαν την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, ενώ έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. το πρώτο εννεάμηνο του 2021.

Το πρόβλημα ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την πανδημία, μιας και η αύξηση των πωλήσεων και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες – λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων είχαν κατεβάσει ρολά σε πολλές γραμμές παραγωγής τους – δημιούργησαν μεγάλες αναμονές στις παραγγελίες των καινούργιων τους μοντέλων σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις αρχές του 2021, όταν η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ανάγκασε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν και άλλο την παραγωγή των μοντέλων.

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έφθασαν στο σημείο να παράγουν τον μισό αριθμό αυτοκινήτων και να μετράνε εκατομμύρια χαμένες μονάδες – και παραγγελίες – στην κατασκευή αυτοκινήτων. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο και μετά, παρά την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, και στη ζήτηση αυτοκινήτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησαν να αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την πλήρη παραγωγή, όμως οι κατασκευαστές τσιπ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο ανταλλακτικών. Υπολογίζεται ότι, έως τα τέλη του 2021, η έλλειψη ημιαγωγών θα έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας να απωλέσει έως και 180 δισ. ευρώ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ