Πέντε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ


Τη συμμετοχή ιδιωτών και σε διευθυντικές θέσεις του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα του Υπερταμείου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες:

  1. Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση και ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158.
  2. Διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εως και τρία χρόνια θα μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν στον e-ΕΦΚΑ στελέχη από τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε επιτελικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των ιδιωτών θα είναι περιορισμένο και θα ορίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ σε όλη τη χώρα έχει περίπου 200 διευθυντές. Η αμοιβή των στελεχών θα διαφέρει από αυτή που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη του δημόσιου τομέα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
  3. Fast track αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Προβλέπεται η απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τμήματος που απασχολούνται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωράει τάχιστα η αντικατάστασή τους.
  4. Αλλαγή στο σύστημα προμηθειών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη αυτή τη στιγμή απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Το σύστημα θα αλλάξει ριζικά με στόχο να γίνει πιο ευέλικτο.
  5. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Υπό συζήτηση παραμένει πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ με έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ