Κρούσματα σήμερα: Πιθανό να έχουμε μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα λέει ο Σαρηγιάννης


Κρούσματα σήμερα: Για το ενδεχόμενο να υπάρχει στην Ελλάδα κρούσμα με μετάλλαξη Όμικρον έκανε λόγο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ως «πιθανό» χαρακτήρισε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης το ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη στην Ελλάδα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με το ίδιο η μετάλλαξη Όμικρον είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Ωστόσο εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την «Δέλτα».

«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της μετάλλαξης Όμικρον» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ερωτηθείς για τα εμβόλια του κορονοϊού εκτίμησε ότι μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη καθώς, όπως είπε, ακόμα και η μετάλλαξη Όμικρον να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία του κορονοϊού έκανε λόγω για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.

Κατά την εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται για ακόμα μια εβδομάδα ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες σημειώνοντας ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ