Κορωνοϊός: Περίπου 1% των ασθενών που νοσηλεύονται αναπτύσσουν δυνητικά θανατηφόρες εγκεφαλικές επιπλοκές


Σε άτομα με σοβαρή λοίμωξη COVID-19, οι επιπλοκές του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να είναι πιο συχνές από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να μολύνει τα νεφρά, το έντερο και τα αιμοφόρα αγγεία, για παράδειγμα. Επιπλέον, ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Ένα ενδεικτικό σύμπτωμα είναι η απώλεια γεύσης ή όσφρησης, η οποία υποδεικνύει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Αλλά ο ιός μπορεί επίσης να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

Τώρα, μια μεγάλη διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, στη Φιλαδέλφεια, διαπίστωσε ότι περίπου το 1% των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19 αναπτύσσουν δυνητικά θανατηφόρες εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτες περιλαμβάνουν εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγία και φλεγμονή που ονομάζεται εγκεφαλίτιδα. «Πολλά έχουν γραφτεί για τα συνολικά πνευμονικά προβλήματα που σχετίζονται με την COVID-19, αλλά δεν μιλάμε συχνά για τα άλλα όργανα που μπορεί να προσβληθούν», λέει ο Δρ Scott H. Faro, καθηγητής Ακτινολογίας και Νευρολογίας, ο οποίος ηγήθηκε και της μελέτης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι επιπλοκές του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε αυτή την καταστροφική πανδημία», εξηγεί. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αδημοσίευτα αποτελέσματά της μελέτης στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America, στο Σικάγο. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και είναι διαθέσιμη μόνο μια περίληψη των αποτελεσμάτων.

Προϋπάρχουσες καταστάσεις μπορεί να συνιστούν παράγοντες κινδύνου

Η αναδρομική μελέτη παρατήρησης περιελάμβανε σχεδόν 40.000 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με COVID-19 σε οποιοδήποτε από τα επτά πανεπιστημιακά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τέσσερα στη Δυτική Ευρώπη. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 66 ετών και οι άνδρες ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες. Πολλοί είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία ονομάζεται επίσης υπέρταση. Μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αξονική τομογραφία, 442 ασθενείς είχαν επιπλοκές που σχετίζονται με τον εγκέφαλο που αποδίδονται στην COVID-19. Αυτό υποδηλώνει ότι περίπου το 1,2% της συνολικής ομάδας ασθενών είχε εγκεφαλική επιπλοκή ως αποτέλεσμα της νόσου.

Οι πιο συχνές επιπλοκές ήταν:

  • ισχαιμικό εγκεφαλικό: 6,2%.
  • αιμορραγία: 3,72%.
  • εγκεφαλίτιδα: 0,47%.

 

Πιο σπάνιες επιπλοκές περιελάμβαναν φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, η οποία ονομάζεται οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, και το σύνδρομο εγκεφαλοπάθειας, που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός εγκεφαλικού. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ακριβή επίπτωση όλων των σημαντικών επιπλοκών του κεντρικού νευρικού συστήματος», λέει ο Δρ Φάρο. Συνολικά, οι επιπλοκές του εγκεφάλου φάνηκε να είναι περίπου τρεις φορές πιο συχνές μεταξύ των ασθενών στην Ευρώπη, σε σύγκριση με αυτές στις Η.Π.Α. Η μελέτη δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους παράγοντες που ευθύνονται για αυτή τη διαφορά. Ωστόσο, οι γιατροί εντόπισαν εγκεφαλικά επεισόδια πιο συχνά σε ασθενείς με COVID-19 στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη. «Το μόνο χαρακτηριστικό που είναι πιθανό να συμβάλλει σε αυτό είναι: Υπήρξε αύξηση των συννοσηροτήτων (καρδιακή, διαβήτης και χρόνια [νεφρική] ανεπάρκεια) στον πληθυσμό των ΗΠΑ [σε σύγκριση με] την Ευρώπη», είπε ο Δρ Φάρο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ