Αποχή από το σεξ: Πώς η σεξουαλική αποχή επηρεάζει την σωματική και ψυχική μας υγεία

Η ποσότητα του σεξ που κάνει ένα άτομο ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δεν υπάρχει σωστή ποσότητα σεξουαλικής επαφής και το να μην κάνετε σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να έχει αρνητικές παρενέργειες. Το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει σεξ αλλάζει φυσικά από καιρό σε καιρό, ανάλογα με την ηλικία, τις διακυμάνσεις στη σεξουαλική ορμή και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή χωρίς να κάνουν ποτέ σεξ. Σε μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα από 17.744 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ για 5 χρόνια ή περισσότερα. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι Αμερικανοί που δεν έκαναν σεξ ανέφεραν πολύ παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με τους σεξουαλικά ενεργούς συμμετέχοντες». Εδώ θα δούμε αναλυτικότερα τι μπορεί να συμβεί σωματικά και ψυχολογικά όταν ένα άτομο δεν κάνει σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιδράσεις της αποχής από το σεξ στο σώμα

  • Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.
  • Στους άνδρες, η υγεία του προστάτη μπορεί να ωφεληθεί από τη συχνή εκσπερμάτιση, είτε με άλλο άτομο είτε μέσω αυνανισμού. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερμάτωναν 4-7 φορές το μήνα.
  • Για τις γυναίκες, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα – και πάλι, είτε με έναν/μια σύντροφο είτε μόνες – μπορεί να ενισχύσει τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την κύστη, βελτιώνοντας τη λειτουργία της κύστης και μειώνοντας την ακράτεια και τη διαρροή.

 

Επιδράσεις της σεξουαλικής αποχής στην ψυχική υγεία

  • Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το τακτικό σεξ είναι σημαντικό μέρος της συναισθηματικής ευημερίας ενός ατόμου. Αν και αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους. Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Αντίθετα, τα άτομα που δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία μπορεί να βρουν αυτά τα συναισθήματα ενοχλητικά. Από την άλλη, το να μην κάνει σεξ όταν βρίσκεται σε μια σχέση μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ανασφάλεια ή άγχος. Η συζήτηση για αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση κάθε αίσθησης δυσφορίας.
  • Για άλλους, η αποχή από το σεξ είναι σημαντική για την ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους, για παράδειγμα, επειδή έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, είναι ασεξουαλικοί ή απλώς επιλέγουν να μην ασχοληθούν με αυτό.
  • Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι το σεξ είναι ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση του στρες, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου. Σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε 10.429 γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, το 27,5% ανέφερε ότι τους προκαλούσε στενοχώρια.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here