Κολπική μαρμαρυγή: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής στους νέους


Η μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός επικίνδυνου τύπου ακανόνιστου καρδιακού παλμού σε ενήλικες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Νότια Κορέα. Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν οι άνω κοιλότητες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού πενταπλάσιο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η πάθηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει 12,1 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ έως το 2030, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, υπήρξε περιορισμένη έρευνα σε νεότερους ενήλικες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Minju Han, τρίτης χρονιάς στην εσωτερική ιατρική στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ. “Εμείς οι νέοι έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση για την υγεία μας και πιστεύουμε ότι δεν θα αρρωστήσουμε ποτέ επειδή είμαστε νέοι”, είπε ο Χαν, ο οποίος είναι 29 ετών. “Όμως όταν η κολπική μαρμαρυγή διαγνωστεί σε νεαρή ηλικία, η διάρκεια της νόσου είναι μεγαλύτερη και αυτό προκαλεί κακή πρόγνωση”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου Νοτιοκορεατών ηλικίας 20 έως 39 ετών χωρίς AFib που είχαν υποβληθεί σε ετήσιους ελέγχους από το 2009 έως το 2012. Τα δεδομένα προέρχονται από το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας, το οποίο είναι υποχρεωτικό και απαιτεί από όλους να υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε μία έως δύο χρόνια που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση αλκοόλ. Περίπου το 42% των συμμετεχόντων ανέφερε μέτρια ή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, και οι περισσότεροι ήταν άνδρες.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης περίπου πεντέμισι ετών, το συνολικό ποσοστό του AFib ήταν χαμηλό – 0,2%. Όμως ο κίνδυνος ήταν έως και 25% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν αναφέρει μέτρια ή μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ή που έπιναν ελαφρά. Η μέτρια κατανάλωση ορίστηκε ως τουλάχιστον 105 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με 7,5 τυπικά ποτά. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε ως τουλάχιστον 15 ποτά κάθε εβδομάδα. Ένα τυπικό ποτό είναι γενικά ισοδύναμο με 250 ml μπύρας, 150 ml κρασί ή 45 ml σκληρό ποτό. Για τους ενήλικες που επιλέγουν να πίνουν, οι ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες συνιστούν όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ανέφεραν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τα τέσσερα χρόνια είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν. Οι ερευνητές έλεγξαν για μια πληθώρα παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση καπνίσματος, το επίπεδο άσκησης και μια ποικιλία καταστάσεων που συνδέονται με καρδιακά προβλήματα. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στο εικονικό συνέδριο Επιστημονικών Συνεδριών της AHA, θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτεί μια πλήρης εργασία σε περιοδικό με κριτές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ