Κορωνοϊός: Σπάνια η μόλυνση του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη


Ο κορωνοϊός είναι στην ζωή μας εδώ και δυο χρόνια. Και πλέον είναι σαφές πως οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες σε αυτόν. Έρευνα Γερμανών επιστημόνων όμως δείχνει πως η ήπια έως μέτρια νόσηση στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη φαίνεται πως δεν έχει καμία επίπτωση στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Ο κορωνοϊός στην εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου είχαν επικεφαλής τη δρα Σοφία Στεκλάιν του Τμήματος Ακτινολογίας. Κι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.
Χρησιμοποίησαν μαγνητική απεικόνιση για να μελετήσουν 33 έγκυες με Covid-19. Αυτές, βρίσκονταν περίπου στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Τ τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό είχαν εμφανιστεί κατά μέσο όρο τη 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Δεν βρέθηκε κανένα πρόβλημα στον εγκέφαλο των αγέννητων παιδιών. Και καμία ένδειξη πως υπήρχε μόλυνση από κορωνοϊό. Όπως δήλωσε η Στεκλάιν, «η μελέτη μας δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι η λοίμωξη της μητέρας από τον ιό έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Κάτι που πρέπει να καθησυχάσει τους γονείς». Σημείωσε, πάντως, ότι η έρευνα αφορούσε έγκυες χωρίς βαριά λοίμωξη Covid-19, οι οποίες δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Ορισμένες γυναίκες που μολύνονται από κορωνοϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ανησυχούν κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το έμβρυό τους. Όπως συμβαίνει με μερικές άλλες ιικές λοιμώξεις. Η νέα μελέτη δείχνει ότι -τουλάχιστον για τον εγκέφαλο του μωρού και στις μητρικές λοιμώξεις Covid-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας- δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο υποσχόμενη προστασία έναντι της Covid-19. Οι όποιες δυνητικές παρενέργειες είναι ελέγξιμες, ακόμη και στις έγκυες. Συνεπώς οι έγκυες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τον εμβολιασμό τους», ανέφερε η Στεκλάιν.

Δυνατή αλλά ασυνήθιστη η μόλυνση του εμβρύου

Ο Ματίας Γκέρλι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Νοσκομείου Royal Free και οι συνεργάτες του εξέτασαν με ποιον τρόπο ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τη μολυσμένη έγκυο μητέρα στο έμβρυο. Μελέτησαν διάφορα εμβρυικά όργανα μέσω των οποίων ο ιός «τρυπώνει» και μολύνει τα κύτταρα. Διαπιστώθηκε ότι τα μόνα όργανα του εμβρύου με τους κατάλληλους υτταρικούς υποδοχείς είναι τα έντερα και οι νεφροί.

Επειδή οι νεφροί είναι στο έμβρυο ανατομικά προστατευμένοι από την έκθεση στον ιό, συνεπώς δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν, μένει μόνο η γαστρεντερική οδός. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι για να μολυνθεί το έμβρυο από τον κορωνοϊό θα πρέπει να καταπιεί μολυσμένο αμνιακό υγρό. Κι έτσι ο ιός να εισδύσει στο έντερό του.

Όπως τόνισε ο Γκέρλι, «το έμβρυο είναι γνωστό ότι αρχίζει να καταπίνει αμνιακό υγρό στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Για να προκληθεί λοίμωξη Covid, ο ιός πρέπει να είναι παρών σε σημαντικές ποσότητες στο αμνιακό υγρό πέριξ του εμβρύου. Όμως, πολλές μελέτες σε μαιευτήρια έχουν βρει ότι το αμνιακό υγρό γύρω από το έμβρυο συνήθως δεν περιέχει τον κορωνοϊό. Ακόμη και αν η μητέρα έχει μολυνθεί από αυτόν.

Ο ερευνητής Πάολο Ντε Κόπι, καθηγητής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του UCL, σημείωσε: «Δείξαμε ότι το εμβρυικό έντερο, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα αμνιακά υγρά που καταπίνει το έμβρυο, είναι ευάλωτο στον κορωνοϊό. Όμως, ο πλακούντας δρα ως φυσικός φραγμός».

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ