Η απουσία πρόληψης, οι πρόωροι θάνατοι και η αποτροπή τους


Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, η σημασία και αναγκαιότητα της Προληπτικής Ιατρικής αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία. Πολλές από τις ασθένειες του σύγχρονου κόσμου, όπως οι κακοήθειες, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α., μπορούν να διαγιγνώσκονται πρώιμα και έτσι να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και με επιτυχία, εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής και προσδόκιμο για τους παθόντες, αλλά και ορθολογισμό δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο προληπτικός έλεγχος είναι μια υποχρέωση του σύγχρονου ανθρώπου προς τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο. Η προληπτική διάγνωση προσαρμόζεται εύκολα στις επιδημιολογικές συνθήκες και ανάγκες της σημερινής κοινωνίας, αρκεί να είναι εξατομικευμένη σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του ατόμου, και φυσικά να έχει συνέχεια και συνέπεια ως προς την επανάληψη της.

Αποκαλυπτική έρευνα για την απουσία πρόληψης

Τους πρόωρους θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν καταγράφει έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με την πρόληψη και άλλοι 570.000 με έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Ο δείκτης των θανάτων που μπορούν να προληφθούν θεωρείται σημαντική ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων Υγείας.

Κύριες αιτίες των θανάτων που προλαμβάνονται είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και τα τροχαία ατυχήματα, που είναι και μερικές από τις κυριότερες αιτίες της συνολικής θνησιμότητας στην Ευρώπη. Σύμφωνα, δε, με την έκθεση 20% των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί με ταχύτερη θεραπευτική παρέμβαση.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ακόμη αρκετή δουλειά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, αλλά και στα προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων.

Οι προνοητικοί

Οι καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους δύο τομείς καταγράφονται σε Ιταλία, Κύπρο και Ισπανία, όπου οι αποτρέψιμοι θάνατοι είναι περίπου 25% λιγότεροι από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (151 – 159 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 216 στην Ευρώπη των 28).

Όσοι δεν συμμορφώνονται

Για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 182 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού μπορούν να αποτραπούν μέσο της πρόληψης και άλλοι 127 (πάντα ανά 100.000 άτομα) μέσω έγκαιρης θεραπείας. Ο δείκτης της αποτρέψιμης θνησιμότητας αφορά τους πρόωρους θανάτους, δηλαδή αυτούς που συμβαίνουν στις ηλικίες κάτω των 75 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ