Επιλόχεια κατάθλιψη: Η μακροχρόνια κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις γυναίκες

Για τις περισσότερες γυναίκες, η απόκτηση μωρού είναι μια πολύ συναρπαστική και χαρούμενη περίοδος. Αλλά για τις γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και δύσκολο. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια σοβαρή, αλλά θεραπεύσιμη ιατρική ασθένεια που περιλαμβάνει αισθήματα ακραίας θλίψης, αδιαφορίας και/ή άγχους, καθώς και αλλαγές στην ενέργεια, τον ύπνο και την όρεξη. Εγκυμονεί κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί. Εκτός από τον τρομερό αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να φέρει μακροπρόθεσμους οικονομικούς αγώνες στις πληγείσες γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. “Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Slawa Rokicki, εκπαιδευτής στο Rutgers School of Public Health στο New Brunswick, N.J.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 4.300 γυναίκες στις ΗΠΑ που γέννησαν τα μωρά τους μεταξύ 1998 και 2000 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2017. Περίπου το 12% των γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα κατάθλιψη το έτος μετά τον τοκετό. Αυτές οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, να έχουν χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα και να έχουν λάβει δημόσια βοήθεια το έτος πριν από τον τοκετό. Η επιλόχεια κατάθλιψη τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό συνδέθηκε έντονα με οικονομικές δυσκολίες — όπως δυσκολία κάλυψης ιατρικών δαπανών, διακοπή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αδυναμία πληρωμής λογαριασμών, ακόμη και έξωση και έλλειψη στέγης — για έως και 15 χρόνια αργότερα.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συσχετίστηκε επίσης με την ανεργία τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον τοκετό και τη φτώχεια τρία έως εννέα χρόνια μετά τον τοκετό, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. “Αυτή η έρευνα έχει επίσης επιπτώσεις στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στη μητρική υγεία”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark McGovern, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του επιπολασμού της μητρικής κατάθλιψης θα πρέπει να θεωρούνται όχι μόνο ως παρεμβάσεις που προάγουν την υγεία του πληθυσμού αλλά και ως παρεμβάσεις που αυξάνουν την οικονομική ευημερία».

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ