Μητσοτάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό να γίνεται 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα και την επιβολή προστίμου της τάξεως των 100 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτοντας, επίσης, ότι έχει ζητήσει γνωμοδότηση προκειμένου η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό να έρθει στους 4 μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τον αναγκαίο εμβολιασμό πολιτών άνω των 60 ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Επιμένω στον όρο αναγκαίος γιατί είναι πιο σημαντικός από τον όρο υποχρεωτικός. Αποτρέπεται ο κίνδυνος που μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να προκαλέσουν στους γύρω τους. Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο, με κάποια οριζόντια εφαρμογή, αλλά έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο πάντα την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα Covid, αλλά δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί. Αποτελεί μια επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη αλλά και η αναλογικότητα».

Για μια απόφαση που τον δυσκόλεψε έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας: «Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά είναι καιρό να αποδειχθώ υγιειονομικά σωστός. Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα, 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και πολιορκούν το σύστημα υγείας στερώντας το από άλλους πολίτες με βαριές ασθένειες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας γιατί τώρα ελήφθη η απόφαση είπε ότι «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε εμβολιασμούς 1ης και 3ης δόσης θα είμαστε πιο προστατευμένοι στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ιού. Τον τελευταίο μήνα οι ηλικιωμένοι έδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν».

«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνολικά κλείστηκαν περίπου 2 εκατομμύρια πρώτης, δεύτερης και τρίτης δόσης όλων των ηλικιών, όμως από τους 580.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση και να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο ασπίδα προστασίας. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτούς λοιπόν πρέπει να εστιαστεί δράση μας. Θα επιμένω και στην έννοια της αρχής της αναλογικότητας. Φτάνουμε σε αυτό το βήμα επειδή εξαντλήσαμε όλα τα ενδιάμεσα στάδια» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Γιατί μπήκε το πρόστιμο των 100 ευρώ

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ εξήγησε πως με αυτό τον τρόπο προσδίδεται στη ρύθμιση ο γνήσιος υποχρεωτικός της χαρακτήρας. «Από την άλλη ας το δει κανείς και λίγο διαφορετικά. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση τελικά των νοσοκομείων τα οποία τόσο δοκιμάζονται. Μια τελευταία ώθηση για να λάβουν όσοι πρέπει τη σωστή απόφαση. Είναι πολύ εύκολο να μη καταβάλει κάνεις το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι πολύ μακριά από πρόστιμα της τάξης των 7000 ευρώ που είδα να ισχύουν στην Αυστρία ή 1.000 ευρώ στην Ιταλία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε, δε, ότι «πρώτοι στην Ευρώπη εφαρμόσαμε την δωρεάν και καθολική διάθεση self test από την περασμένη άνοιξη. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζω με τις χρονιές παθογένειες του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας εντάσσοντας ιδιώτες γιατρούς το πρόγραμμα εμβολιασμών στο σπίτι ή στο ιατρείο» σχολιάζοντας ότι θα αξιολογηθεί μετά την πανδημία και η ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα.

Μητσοτάκης: Να έρθει στους 4 μήνες η τρίτη δόση του εμβολίου από την δεύτερη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της αναμνηστικής δόσης, ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα σε επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών. «Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης. Είναι προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες και δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει σήμερα συμπολίτης μας όποιος να αρνείται την πραγματικότητα, ότι το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει και μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας όχι μόνο μέσα από τα επίσημα κανάλια της πολιτείας, αλλά μέσα από τους ειδικούς οι οποίοι επιστρατεύονται, μέσα από την εκκλησία, η οποία και αυτή παρά τις κάποιες εξαιρέσεις έχει κάνει φιλότιμη προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού, τους δημάρχους, αλλά κυρίως τις ιστορίες των ίδιων των παθόντων, που βλέπουν το Χάρο κατάματα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά, δε, με την συνταγματικότητα της ρύθμισης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Είναι συνταγματικό το μετρό; Απ’ όσο ξέρω δεν εγείρεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, δεν το λέμε μόνο εμείς το λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι, πολύ εκ των οποίων δεν πρόσκεινται στο δικό μας πολιτικό χώρο όπως ο κ. Μανιτάκης».

Μητσοτάκης: «Ληγμένες φωτοβολίδες» η πρόταση περί προαιρετικής υποχρεωτικότητας

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ληγμένες φωτοβολίδες» χαρακτήρισε την πρόταση περί προαιρετικής υποχρεωτικότητας. «Ο κύριος Πολάκης είπε πάλι τα ίδια. Ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους μη εμβολιασμένους. Πατάτε σε δύο βάρκες, εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες αλλά είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και για συγκεκριμένες λύσεις. Πριν από πέντε μήνες ο κύριος Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική την σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150€ προς τους νέους. Τότε η συμμετοχή των νέων ήταν στο 15% και έχει ανέβει σχεδόν στο 70%. Τώρα ζητήσατε τα αντίθετα, ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν η μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι!».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλουμε μια κοινωνία που θα προχωρά συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τα πιο διστακτικά της τμήματα. Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλύτερων ώστε να πάρουν κι αυτή τη θέση τους στο τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας; Και τελικά μπορούμε μετά από σχεδόν δύο χρόνια να χτίσουμε ένα εθνικό κοινωνικό μέτωπο; Ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία για χάρη του μικροκομματικού συμφέροντος; Πράττω το καθήκον μου και έχω απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου, προτείνοντας σήμερα έναν καθαρό δρόμο γρήγορης και πιο ασφαλούς εξόδου από την περιπέτεια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μητσοτακη,και κολομπινα να φανεις,εισαι ενα καθαρμα,ενας σαδιστης δολοφονος,ενα διεστραμμενο,σκατοψυχο υποκειμενο.Ουτε καν ενα κακομαθημενο κωλοπαιδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here