Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Μπορεί το ανθεκτικό άμυλο να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα


Η Δρ Denise Robertson από το University of Surrey στη Μεγάλη Βρετανία στοχεύει να εξετάσει την επίδραση των τροφίμων που έχουν υψηλά επίπεδα ανθεκτικού αμύλου στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν την κατάστασή τους μέσω της διατροφής και να προσφέρει σημαντικά στοιχεία για μελλοντικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές.

Στοιχεία για την έρευνα

Το άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Αποτελείται από μια μακριά αλυσίδα μορίων γλυκόζης. Δεν είναι όμως όλα τα είδη αμύλου ίδια. Το ανθεκτικό άμυλο είναι μια μορφή που δεν διασπάται στο έντερο, επομένως η γλυκόζη από την οποία αποτελείται δεν θα απορροφηθεί στο αίμα. Αυτό θα σήμαινε ότι ότι “δεν θα αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα”. Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι πράσινες μπανάνες. Σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη, η αντικατάσταση του κανονικού αμύλου με ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν το ίδιο αποτέλεσμα θα παρατηρηθεί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Στόχοι της έρευνας

Η Δρ Robertson θα εξετάσει την επίδραση του ανθεκτικού αμύλου στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα δοκιμάσουν γεύματα με κανονικό άμυλο, για διάστημα τεσσάρων ημερών, και γεύματα όπου τα τρόφιμα έχουν αντικατασταθεί με μια έκδοση με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, για άλλες τέσσερις ημέρες. Τα γεύματα θα είναι πανομοιότυπα σε εμφάνιση και γεύση, αλλά το είδος του αμύλου θα είναι διαφορετικό. Και στις δύο φάσεις, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους θα παρακολουθούνται συνεχώς. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα της Dr Robertson να δει εάν το ανθεκτικό άμυλο συνδέεται με τυχόν αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι συμμετέχοντες θα ερωτηθούν επίσης για τη γνώμη τους για τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο και για το τι θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Πιθανό όφελος για άτομα με διαβήτη

Όπως επισημαίνει η Δρ Robertson αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε εάν το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ