Πίτσα: Οι 8 παράγοντες που την κάνουν πιο υγιεινή


Την πίτσα την έχουμε στο μυαλό μας ως πρόχειρο, ανθυγιεινό φαγητό. Δεν είναι όμως απαραίτητο. Μπορείτε να φτιάξετε μια πιο υγιεινή πίτσα, χωρίς να στερηθείτε την γευστική απόλαυση.

“Η πίτσα, όταν το σκεφτείτε, αποτελείται από υδατάνθρακες από την κρούστα, πρωτεΐνη και λίπος από το τυρί και τα πρόσθετα. Αυτά είναι όλα τα συστατικά του τι περιέχει ένα οποιοδήποτε γεύμα”, λέει η διατροφολόγος Amy Kimberlain, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα το Μαϊάμι.

Αν και μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια “ένοχη” απόλαυση, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. “Λένε ότι η πίτσα μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή επιλογή, καθώς θεωρείται γενικά υψηλή σε νάτριο, θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πίτσες το ίδιο«, λέει η Kimberlain.

“Όπως κάθε άλλο φαγητό, έχει να κάνει με το πώς το φτιάχνεις”, λέει η διατροφολόγος Angela Lemond, συνιδιοκτήτρια της Lemond Nutrition. “Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η πίτσα μπορεί να είναι υγιεινή”, λέει η Kimberlain.

Πώς μπορείτε να κάνετε την πίτσα πιο υγιεινή

  • 1. Βάλτε στην πίτσα σας λαχανικά για επιπλέον θρεπτικά συστατικά
    “Προσθέστε όσα περισσότερα λαχανικά μπορείτε. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, μαζί με φυτικές ίνες”, λέει η Kimberlain.
    Τα μανιτάρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη Β3 (νιασίνη).
  • 2. Επιλέξτε μια πίτσα με λεπτή κρούστα για να μειώσετε τις θερμίδες
    Μια φέτα από μια μικρή πίτσα με λεπτή κρούστα χωρίς τυρί έχει 141 θερμίδες και 282 mg νατρίου.
  • 3. Να προσέχετε το τυρί που επιλέγετε για να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά
    “Το τυρί παρέχει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Απλώς να έχετε υπόψη σας πόση ποσότητα προσθέτετε, καθώς έχει επίσης κορεσμένα λιπαρά”, λέει η Kimberlain.
  • 4. Επιλέξτε βάση με αλεύρι ολικής αλέσεως
    “Εάν μπορείτε να φτιάξετε μια βάση ολικής αλέσεως, αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τις φυτικές ίνες”, λέει η Kimberlain.
  • Μια μικρή πίτσα ολικής αλέσεως με λεπτή κρούστα με τυρί έχει πάνω από 3 g φυτικές ίνες. Εν τω μεταξύ μια μικρή κανονική πίτσα με λεπτή κρούστα με επιπλέον τυρί έχει 1,5 g φυτικές ίνες. Αυτό είναι σχεδόν 11% DV για φυτικές ίνες σε σιτάρι ολικής αλέσεως έναντι μόλις 5% για μια κανονική βάση.
  • 5. Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο) αντί για πεπερόνι με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρά
    “Αποφύγετε τα λιπαρά κρέατα. Προτιμήστε πιο άπαχα κρέατα όπως στήθος κοτόπουλου”, λέει η Lemond.
  • 6. Η κόκκινη σάλτσα είναι γεμάτη με βασικά θρεπτικά συστατικά.
    Η κόκκινη σάλτσα κάνει την πίτσα να έχει νόστιμη γεύση και επίσης προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. “
  • 7. Συνδυάστε την πίτσα σας με σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα
    “Τα συνοδευτικά μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ενός συνολικά ισορροπημένου γεύματος”, λέει η Kimberlain.
  • 8. Να τρώτε με αργό ρυθμό
    “Απολαύστε πραγματικά την γεύση του φαγητού. Αντί να μασάτε λαίμαργα μεγάλες μπουκιές μέσα σε λίγα λεπτά, επιβραδύνετε και απολαύστε την πίτσα”, προτείνει η Kimberlain. Εάν τρώτε αργά, τότε θα καταλάβετε πότε είστε χορτάτοι, χωρίς να το παρακάνετε.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ