Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Τα οφέλη του Σεξ στην ψυχική υγεία

Όλοι πιθανότατα έχουν ακούσει για τα φυσιολογικά οφέλη του σεξ (βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καίει θερμίδες). Γνωρίζετε όμως τη μακρά λίστα με τα ψυχολογικά οφέλη;

  • Το σεξ ανακουφίζει από το άγχος

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, σωματική και ψυχική. Το άγχος είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα πολλών ψυχολογικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν και μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα υγείας από ήπιους πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο και μυϊκή ένταση, μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα όπως δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χρόνια κατάθλιψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να είσαι κοντά στον σύντροφό σου (σωματικά και συναισθηματικά) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Η σωματική οικειότητα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση όλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως:

  • ντοπαμίνη – η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά, εστιάζει την προσοχή και γενικά αυξάνει τα κίνητρα
  • ενδορφίνες – οι φυσικοί μαχητές του πόνου και του στρες του σώματός μας και
  • ωκυτοκίνη – γνωστή ως «η ορμόνη της αγκαλιάς», η οποία μπορεί να προκαλέσει αισθήματα συμπόνιας.

Μετά από έναν οργασμό, το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη προλακτίνη, η οποία συχνά οδηγεί σε υπνηλία και ένα γενικό αίσθημα χαλάρωσης που τελικά μπορεί να καταλήγει στον ύπνο.

  • Το σεξ για κάποιους είναι μία ανάγκη

Όλοι μας έχουμε θεμελιώδεις ψυχολογικές ανάγκες που πρέπει να εκπληρώσουμε για να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς. Το σεξ δεν είναι (αυστηρά) μια θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη, αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος της αγάπης και της σύνδεσης. Ο διαπρεπής ψυχολόγος Abraham Maslow πρότεινε ότι υπήρχαν πέντε κατηγορίες θεμελιωδών ανθρώπινων αναγκών. Εκτός από τις προφανείς φυσιολογικές ανάγκες όπως το νερό, το φαγητό και ο ύπνος, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες θεμελιωδών ψυχολογικών αναγκών: ασφάλεια, αγάπη/σύνδεση, εκτίμηση και αυτονομία. Εάν πάρα πολλές ψυχολογικές ανάγκες παραμείνουν ανεκπλήρωτες για πάρα πολύ καιρό, η ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας πρόωρου θανάτου.

  • Το σεξ ενισχύει την οικειότητα με τον σύντροφό σας

Όσο προφανές κι αν ακούγεται, το τακτικό σεξ με τον/την σύντροφό σας μπορεί να επηρεάσει το πώς τα πηγαίνετε μεταξύ σας. Το να είστε οικείοι με τον/την σύντροφό σας σε συχνή βάση σας επιτρέπει να συνδεθείτε συναισθηματικά μαζί του/της σε πολύ βαθύτερο επίπεδο.

  • Το σεξ σε κάνει έξυπνο/η

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ